07.12.2024

Cursul valutar Leva bulgara în Moldova astăzi (BGN/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 9.87 9.87
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV 9.50 9.85
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 9.69 9.86
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
BGN
Codul digital:
975
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Leva bulgară - este unitatea monetară oficială a Bulgariei.

1 lev este subdivizionat în 100 de stotinki. În circulație sunt bancnote de valoare: 2, 5, 10, 20, 50, 100 de leve. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 2, 5, 10, 20, 50 de stotinki și 1, 2 leve.

Pe aversul bancnotelor, de exemplu, pe 2 leve este imaginat Paisii Hilendarski, preotul, liderul renașterii bulgare; 5 leve - artistul secolului XX Lavev Ivan Milev și lucrările lui; 10 leve - este un portret al omului de știință secolului XIX Petra Berona și instrumente astronomice; pe 20 de leve se poate vedea structurile arhitecturale ale Băncii Populare din Bulgaria; 50 - un poet bulgar secolului XIX - XX Pencho Slaveykov Petkov și lucrările lui; pe 100 de leve puteți vedea scriitorul Aleko Konstantinov și elemente ale cărților sale.

După ce teritoriul Bulgariei din prezent a fost retras din Imperiul Otoman, a fost creat un nou stat, iar în 1881, pentru prima dată, a fost lansată unitatea monetară numită „leu“.

La momentul acela, cursul de schimb a fost egal cu francul francez, unul dintre cele mai stabile monede în acest timp.

Bulgaria a făcut parte din Uniunea Monetară Latină, care reprezintă încercările de a introduce o monedă unică în Europa.

În timpul al doilea război mondial, Bulgaria a fost ocupată de Germania și leva bulgară a fost legată cu reichsmark.

În 1945 rata cursului valutar a fost egală cu 120 de leve per 1 dolar american.

Pe parcursul deprecierii a monedei, în 1952 în Bulgaria a avut loc o reformă monetară. La acel moment, rata de schimb a fost egală cu 1:100.

După 10 ani în Bulgaria a avut loc din nou o denumire. Apoi, rata de schimb a fost de 10 la 1. Trebuie remarcat faptul că leva bulgară încetează să fie o monedă convertibilă.

După prăbușirea Uniunii Sovietice a existat o rată ridicată a inflației, dar în 1997 a devenit posibil pentru a lega leva bulgară la marca germană la rata de 1 000:1.

2 ani mai târziu, când au început să producă euro, în Bulgaria a avut loc o reformă monetară deja a doua oara. Bancnotele vechi au fost schimbate pentru noi ca 1000 la 1.

Legislația monetară din Bulgaria se caracterizează prin anumite particularități. De exemplu, importul și exportul de orice valută străină nu are granițe, și există necesitatea de a completa o declarație. De asemenea, este limitată de export a monedei bulgare. Pentru a face schimb invers, trebuie să păstrați chitanța pentru schimbul de valută.