01.03.2024

Cursul valutar Som kirghiz în Moldova astăzi (KGS/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 0.20 0.20
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 0.20 0.20
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
KGS
Codul digital:
417
Simbol:
nu există
Nominal:
10

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Som - este moneda oficială a Republicii Kârgâzstan.

1som este echivalent cu 100 de tyiyn. În circulație sunt bancnote de valoare: 20, 50, 100, 200, 500, 1 000 și 5 000 de som. Monedele în circulație sunt în valori de:1, 3, 5, 10, som și 1, 10, 50 tyiyn.

Este demn de remarcat faptul că moneda în valoarea de 1 tyiyn a fost bătută exclusiv în scopuri de colectare, deoarece acesta nu este utilizată în circulație monetară.

Pe reversul bancnotei în valoare de 20 de som se afla imaginea poetului național și improvizator secolului XIX-XX Togolok Moldo, și invers - mausoleul Manas, celebrul erou care a unit poporul din Kârgâzstan; pe 50 de som - Kurmandzhan Datka - liderul kirghizi și complex Uzgen, constând în moschee și mausoleul dinastiei Karakhanids; 100 de som - Toktogul Satylganov; 200 som - poetul național Alykul Osmonov; 500 - puteți vedea poetul și manaschy Sayakbai Karaleva; pe 1 000 de som - poet turc Zhusup Balasagyn; pe 5 000 de som este imaginea actorului național Suimenkul Chokmorov și invers - Kârgâzstan Range.

Pe aversul monedei kârgâztane în mod tradițional – stema, imaginea unui vultur care zboară pe un fundal de razele soarelui și data de ambutisare. Pe reversul - valoarea nominală în ornament național.

În timpul secolului al III-II au fost făcute bijuterii din aur și argint, dar nu bani. În secolul V, oamenii din Kârgâzstan pleacă de la un nomad la un stil de viață sedentar. În timpul IX-X au fost folosite primele monede. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea începe expansiunea Rusiei. În 1863, Kârgâzstan este o parte a Imperiului Rus. Aderarea formală a avut loc în 1876. În același an devine unitatea de bază a rublei rusești.

În 1991, Kârgâzstan a devenit stat independent, cu toate acestea, problema propriei monede s-a început în 1993. Dar, până în prezent, economia kirghizilor este foarte instabilă.

Începând de astăzi, noiembrie 2016, rata de schimb de som kirghiz este de 69 per 1 dolar SUA. Pe această bază, Kârgâzstan este o țară care abia începe schimbările economice.

Schimb valutar poate fi realizat în bănci locale sau orice alte birouri de schimb valutar. Sistemul bancar din țară nu este dezvoltat, atunci când se utilizează carduri bancare vor fi probleme, și în acceptarea plăților.