Istorie
Euro este o monedă oficială în nouăsprezece țări europene.
În circulație sunt bancnote de valoare: 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de euro. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 2, 5, 10, 20, și 50 de cenți, precum și 1 și 2 euro. Acest nume de monedă provine din cuvântul „Europa“.
Bancnotele euro sunt tipărite de către băncile centrale, care fac parte din Sistemul European al Băncilor Centrale. Absolut toate denominațiunile produse au un design standart.
Pe avers sunt înfățișate ferestre, porți și poduri - care transporta un sens, cum ar fi deschiderea și comunicarea. Ele sunt realizate sub forma unor stiluri de bază ale arhitecturii europene: clasic, renascentist, baroc și rococo, romanic, gotic, „metal și sticlă“ Art Nouveau. Bancnotele euro pot fi de asemenea diferențiate prin culori: 5 - gri, 10 - rosu, 20 – albastru, 50 – portocaliu, 100 – verde, 200 - galben și 500 - violet.
Monedele au partea din față de asemenea, care este plasată pe fundalul hărții nominale simbolice a Europei, spre deosebire de bancnote. Reversul este o „națională“ - fiecare bancă centrală emitentă este diferită pentru fiecare valoare nominală.
Istoria monedei se începe din anul 1979, când în cadrul Sistemului Monetar European (ECU) a fost utilizată moneda unică ECU, care a reprezentat o bancă în formă de monede naționale din multe țări diferite. Acest tip de monedă a fost folosit până la 1998. După aceea, începând cu 1 ianuarie 1999, a fost introdus în mod oficial bancnotele euro fără numerar, iar de la 1 ianuarie 2002, în circulație au fost introduse bancnotele în numerar sub numele de „euro“.
Pentru tot timpul de existență ca o unitate independentă de monedă, euro cu încredere este situat pe locul al doilea pe rezervele de stat. Acest lucru a avut loc după valoarea totală a PIB-ului țărilor care au făcut parte din zona euro, a depășit chiar și produsul intern brut al Statelor Unite, care se clasează pe primul loc în lume.
Era de așteptat ca efectul pozitiv al introducerii monedei unice europene va scădea în diferența de preț, în special - în nivelul prețurilor. Diferența existentă prețurilor ar putea declanșa unele soluții profitabile, adică, tranzacțiile speculative între cele două țări, în scopul de a profita de diferența nivelului de preț.
Introducerea monedei unice a avut un efect pozitiv, de exemplu, alinierea prețurilor în zona euro. În viitor, este de așteptat ca rezultatul va fi o concurență sporită sau consolidare a companiilor, care va păstra deprecierea banilor, iar aceasta, la rândul ei, va fi un avantaj pentru consumatori.