01.03.2024

Cursul valutar Dinar sirb în Moldova astăzi (RSD/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 0.16 0.16
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 0.16 0.16
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
RSD
Codul digital:
941
Simbol:
nu există
Nominal:
100

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Dinarul sârbesc - este unitatea monetară oficială a Serbiei. 1 dinar este subdivizionat în 100 de parale.

Prima apariție a dinarul sârbesc se datează din 1875 ani. Până la acel moment, ca banii au fost folosite „piastru“, care a fost egal cu 40 de parale.

După aderarea Serbiei la Uniunea Monetară Latină, moneda sârbă a fost raportată la francul francez ca 1:1.

În timpul al doilea război mondial, împreună cu dinar a fost folosit Reichsmark german, precum și monede a țărilor vecine: Bulgaria, Italia, Ungaria, Croația și Albania.

După încheierea ostilităților a început să producă noua monedă, cu toate acestea, a fost posibil de a schimba numai dinarul și kuna croată. Raportul dintre dinarul sârbesc pentru noul dinar a fost de 20:1.

În prezent sunt folosite monede care au fost produse în 2003, care sunt bătute dintr-un aliaj de trei metale cupru, nichel și zinc, în valoare de: 1, 2, 5, 10 și 20 dinar. Ca pe aversul și reversul sunt imaginate inscripții în chirilică și latină.

Pe bancnota în valoare de 10 dinar, pe partea din față, este imaginat Vuk Karadzhich, lingvist și în jurul lui colecții muzeale proprii, ci pe reversul - primul Congres slavean; pe partea frontală de 20 de dinar - Peter Negosh – metropolit polonez și unele schițe slave; la 50 dinar - un portret al lui Stefana Mokranyatsa, compozitor național, și în apropiere - instrumente muzicale, iar pe silueta laterală inversă Mokranjac și elementele lucrărilor proprii; 100 dinar - pe partea din față, poate fi văzut portretul lui Nikola Tesla înconjurat de formulele și dispozitivul său; 200 de dinari - Hope Petrovich - un artist național alături de expunerea sa, și pe partea din spate - silueta artistei insasi; 500 de dinar - pe partea din față, Yovan Tsviich - geolog național și etnograf, iar pe partea din spate - Jovan pe un peisaj de origine etnică; pe partea din față a valorii nominale a bancnotelor de 1 000 de dinar - Zhorzh Vayfert pe fondul propriei sale fabrici de bere, iar pe de altă parte, din nou, George și Sfântul Gheorghe care ucide balaurul; la 2 000 de dinar reprezentat milutin milanković calculele sale de mișcare a liniei de zăpadă, iar pe partea din spate a bancnotei - geofizicii siluetă și funcționarea sa; la 5 000 de dinar, pe partea din față, puteți vedea Slobodan Jovanovic, avocatul național și sociolog, în picioare lângă o sculptură a unei femei, iar pe reversul - silueta lui Slobodan și Parlamentul federal.

Reversul bancnotelor este pictat pe verticală. Bancnotele sunt protejate de un filigran, firul de siguranță și microtext. La rândul său, bancnote de 200 de dinar și de mai sus conțin o hologramă, și notele cu valoare nominală de 2 000 și 5 000 de dinar conțin imagini care sschimbă culoarea.