24.04.2024

Cursul valutar Somoni tadjic în Moldova astăzi (TJS/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 1.64 1.64
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 1.64 1.64
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
TJS
Codul digital:
972
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Somoni - este moneda oficială în Tadjikistan. În circulație este folosită din 30 octombrie 2000. 1 000 de ruble tadjice a fost echivalente cu 1 somoni. Un somoni este subdivizionat în 100 de diram.

În circulație sunt bancnote de valoare: 1, 3, 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 TJS. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 2, 5, 10, 20 și 50 diram, și 1, 3, 5 somoni.

Prima mențiune a emisiunii de monede tadjice se datează din secolul a III-lea a.Chr. Lucru intensiv in special a fost văzută în perioada (875-999.). La momentul acela banii au fost produse aproximativ de 30 de centre.

Din 1991 până în 1993, teritoriul statului a folosit rubla sovietică. Cu toate acestea, după 1 an, moneda oficială devine rubla rusească. Dar, deja în 1995, rubla tadjică deja devine moneda oficială. După ostilitățile din Tadjikistan a fost introdusă o monedă nouă - „somoni“, în onoarea Samanids, din limba tadjică - „Somoniyon“. Înlocuirea rublei ruse a fost produsă până în 2001.

Pe aversul bancnotelor sint imaginate figuri cunoscute din diferite zone. De exemplu, la 1 somoni - poet național și politician, Mirzo Tursun-Zade; 3 somoni - om de stat imprimat și erou național, Shirinsho Shotemur; 5 Somoni - un portret al fondatorului culturii naționale, Aini; 10 somoni - un portret al lui Mir Sayyid Ali Hamadoni, care este poetul național și gânditor; 20 de somoni - Abu Ali Ibn Sina, care a fost un savant și lexicograf; 50 de somoni - un portret al unui om de stat și un om de știință remarcabil, Bobojan Gafurov; 100 de somoni - poate fi văzut un portret al lui Ismail Somoni, care a fondat primul stat - starea de Samanids; 200 de somoni Nusratullo Makhsum, un erou național; 500 de somoni este un portret al fondatorului culturii clasice naționale Abuabdullo Rudaki.

Pe reversul bancnotelor sunt plasate monumente și clădirea Băncii Centrale, Palais des Nations și Palatul Prezidențial.

De-a lungul întregii perioade de existență a monedei, bancnote de proiectare nu s-au schimbat în mod semnificativ. Banca Națională, care emite unități monetare, face doar modificări minore pentru a ajuta la eliminarea contrafacerii.

Bancnotele sunt realizate din material de bumbac care conțin elementele de protecție incolore, care se reflectă cu roșu, albastru și verde, precum și mai multe elemente de protecție se utilizează.

Monedele în valoare de 1, 3 și 5 somoni sunt reconfecționate dintr-un aliaj de cupru și nichel, 25 și 50 diram - cupru și zinc, 5, 10 și 20 diram - oțel și alamă și monede 1 și 2 diram - cupru, oțel și alamă.