24.04.2024

Cursul valutar Coroana ceha în Moldova astăzi (CZK/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 0.76 0.76
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 0.76 0.76
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
CZK
Codul digital:
203
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Coroana cehă - este unitatea monetară oficială a Republicii Cehe.

1 coroană este subdivizionată în 100 hellers, dar, până în prezent, monedele de valoare mai puțin de o coroană și bancnotele cel puțin de 100 de coroane nu sunt utilizate.

În circulație sunt bancnote de valoare: 100, 200, 500, 1 000, 2 000, 5 000 coroane. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 2, 10, 20, 50 coroane.

Într-adevăr, fiecare bancnotă este mare lucrare de artă, pentru că designul a fost dezvoltat de un ilustrator național remarcabil Ondzhihom Kulganekom.

Pe aversul bancnotelor de 100 de coronae este ilustrat Karl IV, iar pe reversal se află imaginea a medalionului efectuată în ornament național; 200 - un scriitor, profesor și preot Yan Amos Komensky; pe 500 de coroane puteți vedea scriitorul ceh al secolului al XIX-lea Bozhenov Nemțov și portretul feminin în culorile pe revers; 1 000 - un istoric și om politic al secolului al XIX-lea Frantishek Palatsky, precum și vulturul; 2 000 - puteți vedea cântăreța națională secolului XIX - XX, Emma Destinnová, și portretul Euterpei - una dintre muzelor în mitologia greacă; pe 5 000 - un sociolog și filosof al secolului al XX-lea, unul dintre liderii luptei pentru independența Cehoslovaciei, care a fost primul președinte al republicii, Tomáš Masaryk.

Pe partea de față este situată imaginea leului cu emblema națională, iar pe reversul: pe 1 crona – denumirea coroanei; pe 2 coroane se poate vedea bijuterii tradiționale și valoarea monedelor; 5 coroane - imaginea stilizată a lui Charles Pod peste râul Vltava; 10 coroane sunt înfățișate cu Catedrala Petrov din Brno; 20 de coroane - statuia ecvestră a Sf. Wenceslas de pe Piața Wenceslas, capitala Cehiei; pe 50 de coroane, puteți vedea aspectul stilizat al vechi din Praga.

Primele informații istorice cu privire la moneda cehă sunt realizate cu anul 955. În același an a început să producă primele monede de argint, care au fost numite „dinar“.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Republica Cehă a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, iar apoi moneda oficială a fost coroana, care a fost egală cu 100 de hellers.

Cu toate acestea, deja în 1919, Cehoslovacia a devenit un stat independent. Pe teritoriul țării au fost în circulație coroane cehoslovace, inclusiv perioada de separare a Republicii Cehă și Slovacia în 1993.

Datorită unei economii de piață stabilă cu scopul de export, moneda cehă poate fi considerată una dintre cele mai puternice valute din Europa de Est.

Până în prezent, în luna octombrie 2016, rata coroanei cehe este 24.76 per 1 dolar american.

Importul și exportul coroanei cehe nu este interzis, nu este necesar să se completeze declarația, așa cum se face în multe alte țări.