24.04.2024

Cursul valutar Dolar australian în Moldova astăzi (AUD/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 11.56 11.56
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 11.56 11.56
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
AUD
Codul digital:
036
Simbol:
$
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Dolar australian – este moneda oficială în Australia, în plus cele șase state ale continentului, de asemenea, o serie de insule din Oceanul Indian și Pacific.

1 dolar australian este echivalent cu 100 de cenți. În circulație sunt bancnote de valoare: 5, 10, 20, 50, 100 de dolari. Monedele în circulație sunt în valori de: 5, 10, 20, 50 de cenți; 1 și 2 dolari.

Bancnote dolarului australian au o caracteristică interesantă, ele nu sunt realizate din hârtie, cum multe alte valute, iar din cel mai subțire plastic.

De exemplu, pe aversul bancnotelor de 5 dolari - este imaginat Genri Parks, un politician al secolului al XIX-lea, unul dintre fondatorii Australiene; 10 de dolari - autorul unui imn neoficial australian Andrew Barton Paterson și poet Meri Gilmor; privind bancnotele de 20 de dolari australieni – se află portretul Meri Reybi, cea care a fost adusă în Australia ca un deținut din Marea Britanie, dar a fost capabilă de a atinge succesul în afaceri; 50 de dolari – se află portretul lui David Unaypon (scriitor, jurnalist și inventator) și Edit Koen (prima femeia din Parlamentul Australiei); 100 de dolari – este capturată cîntăreața de opera Nellie Melba, și pe reversul - general, erou al primului război mondial, Dzhon Monash.

Pe aversul monedei se află portretul Reginei Angliei, Elisabetei a II, pentru că în mod oficial, primatul Australiei aparține reginei.

După descoperirea continentului, Australia a fost sub conducerea Marii Britanii, este motiv principal pentru care țara nu a avut o singură monedă oficială. Lira sterlină a fost folosită ca valuta oficială.

În mod oficial, prima unitate monetară devine lira australiană, care a apărut pentru prima dată în 1910, 1 lira a constat din 20 șilingi, în timp ce 1 șiling a fost egal cu 12 pence.

După al doilea război mondial a existat o convergență a Australiei cu Statele Unite ale Americii. Sistemul zecimal a fost introdus abia în 1966. Și în acel moment noua monedă a devenit cunoscută sub numele de „ dolar australian “. Cursul de schimb a fost următor, 1 lira a fost egală cu 2 dolari.

Data de 18 decembrie 1983 poate fi considerată ca o dată oficială în cazul în care rata de dolar australian era determinată de cerere și ofertă într-o piață liberă. În următorii douăzeci de ani, cea mai mare rată de schimb a fost de 0,88 dolari SUA, în decembrie 1988, iar cea mai mică - 0.47 în luna aprilie a anului 2001.

Până la începutul noului mileniu moneda consolidează pozițiile sale, cu toate acestea, în octombrie 2016, 1 dolar australian poate fi obținut cu 0.7690 dolari SUA.

Importul și exportul de diferite valute, inclusiv dolarul australian, nu are limite. Schimb valutar este cel mai bine realizat direct la bănci, mai degrabă decât în schimbul, pentru că nu-și piardă procentul.