26.05.2024

Cursul valutar Lari georgian în Moldova astăzi (GEL/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 6.48 6.48
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 6.48 6.48
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
GEL
Codul digital:
981
Simbol:
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Lari georgian - este unitatea monetară oficială a Georgiei. 1 lari este subdivizionat în 100 de tetri. Moneda a fost pusă în circulație în 1995.

In ciuda acestui fapt, monede care au fost emise la Paris în 1993, încă se folosesc în circulație: 1, 2, 5, 10, 20 (oțel), 50 (cupru / aluminiu / nichel). Partea din față a monedei are o imagine similară pe care se află imaginea soarelui, precum și anul de fabricație. În jurul monedei este o inscripție în două limbi, georgiană și engleză „Republica Georgia“.

13 ani mai târziu, în 2006, s-a început producerea monedelor în valoarea de 50 de tetri, 1 și 2 lari, realizate din două metale.

Partea din fața a monedei este realizată din aliaj cupru - nichel, iar porțiunea centrală a monedei constă din trei aliaje metalice - cupru, aluminiu și nichel. Pe aversul monedelor se află stemă.
Astfel, de exemplu, pe partea din spate pe 1 tetri – ramura, denumire și viță de vie; 2 tetri - păun sub care este scrisă inscripția nominală; pe 5 tetri puteți vedea imaginea unei sculpture a unui leu de aur, și o cifră - valoarea nominală a monedei; 10 tetri – sf.Mamay pe un leu, iar denumirea și inscripția în limba georgiană; 20 de tetri - o parte a imaginii Niko Pirosmani, iar valoarea nominală a monedei și inscripția în limba georgiană; 50 de tetri – fragmentul Samtavisi, și valoarea nominală; 50 Tetri 2006 problema - valoarea nominală în două rânduri; pe un lari –valoarea, configurată în două rânduri; 2 lari - valoarea și inscripția în limba georgiană.

Sunt emise bancnote, pe aversul căruia, de exemplu, pe 1 lari este imaginat artistul național Niko Pirosmani, iar pe partea din spate, cerb; pe 2 lari este situat compozitor Zahariya Paliashvili, note de operetă sa, iar pe partea din spate, caracteristici de Opera si Balet a compozitorului; pe 5 lari pe partea din față - celebrul istoric Ivane Javakhishvili și pe partea din spate - Universitatea din orașul Tbilisi, carte, decorată cu sculpture, florale și leu, făcut din aur și o hartă a țării; pe 10 lari - pe partea din față - poetul Akakii Țereteli, iar pe partea din spate - Kakkabadze David; pe 20 de lari, pe aversul - poet Ilia Chavchavadze, iar pe partea din spate - monumentul de Vakhtang Gorgasli, regele georgian care a fondat Tbilisi; pe 50 de lari, pe partea din față este încorporată Regina Tamara, și lângă ea griffin și „Archer“ pe partea din spate; pe 100 de lari, pe partea frontală - Shota Rustaveli poetul secolului al 12-lea, și lângă el „Înălțarea a crucii“, iar pe partea din spate „Daniel în bârlogul leului“; pe 200 de lari, pe partea din față - Prince Kakutsa Cholokashvili, de asemenea, un erou Georgian, și pe reversal - Sukhumi.