26.05.2024

Cursul valutar Manat turkmen în Moldova astăzi (TMT/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 5.06 5.06
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 5.06 5.06
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
TMT
Codul digital:
934
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Manat turkmen - este moneda oficială a Turkmenistanului. 1 manat este echivalent cu 100 de tenge.

În circulație sunt bancnote de valoare: 1, 5, 10, 20, 50, 100 și 500 de manat și monedele de 1 și 2 manat. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de tenge.

Pe aversul bancnotelor sunt plasate imagini ale unor activiști turkmene celebre si pe revers sunt situate monumente arhitecturale. Astfel, de exemplu, pe moneda în valoare de 1 manat - primul sultan - Torgul Bey, a domnit în secolul XI, iar pe partea din spate este Centrul Național de Cultură dedicat lui Saparmyrat Turkmenbasy; 5 manat - Ahmad Sandzhar, Sultan în secolul XII, Arcul cu și monumentul lui Niazov; 10 manat - un portret al clasicilor naționale ale secolului al XVIII-lea - Makhtumkuli și clădirea Băncii Naționale; 20 de manat - un erou național Gorogly Bey și Palatul Ruhyyet; 50 de manat - un portret de erou național Gorkut Ata și Majlis - Parlamentul de stat; 100 de manat - Oguz Khan - erou mitic, pe fondul palatului prezidențial; 500 de manat - Sapramurat Niazov, pe fondul cea mai mare moschee din Asia - Turkmenbashi Ruhy, ridicat în 2004.

Aversul monedei conține conturul de stat și din spate - monumentul Independenței, iar pe reversul – inscripția „Banca Centrală din Turkmenistan“, denumirea, data baterii.

Monedă proprie de stat a apărut abia în 1991, după prăbușirea URSS. Primii bani noi au început să fie emise în 1993. La acea vreme manat turlmen înlocuiește rubla sovietică, care a fost înlocuită la un raport de 500:1.

O trăsătură caracteristică a acestei probleme a fost că pe aversul tuturor cultelor, în plus față de cele mai mici, la valoarea nominală de 1 și 2 manat este portretizat președinte, care a fost ales pentru viață.

După moartea președintelui Niazov, noul guvern a avut o valoare nominală a monedei sale, la un raport de 5000:1, scăzând noua monedă în circulație.

Moneda turkmenă nu este liber convertibilă. Este de remarcat faptul că rata de Banca Centrală este foarte diferită pe piață.

Până în prezent, toamna anului 2016 pentru 1 dolar SUA pot cumpăra 3.50 manat.

Trebuie de remarcat faptul că Turkmenistanul nu este încă pe deplin țară deschisă, și, în acest sens, dezvoltarea financiară și economică nu este realizată în întregime. Pe această bază, putem spune că schimbul de valută, cum ar fi dolarul și euro va fi destul de dificil, iar utilizarea de carduri bancare nu e posibilă.