24.04.2024

Cursul valutar Lek albanez în Moldova astăzi (ALL/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 0.19 0.19
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 0.19 0.19
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
ALL
Codul digital:
008
Simbol:
nu există
Nominal:
10

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Lek albanez - moneda oficială a Republicii Albania. Numele monedei provine din abrevierea denumirii Aleksandr Veliky în transcrierea albaneză.

Circulația monedei albaneze provine din anul 1926. În același timp, ca și cea de a doua monedă în circulație a fost francul de aur. Lek albanez ia mod principal în circulație, după 1947, când francul de aur a fost eliminat din circulație.

Banca Albaniei produce bancnote în circulație care se folosesc și în zilele noastre. În circulație sunt bancnote de valoare: 100 (o sută), 200 (două sute), 500 (cinci sute), 1 000 (o mie), 2 000 (două mii) și 5 000 (cinci mii) lek albanez. Monedele în circulație sunt în valori de: una (1), cinci (5), zece (10), (20) douăzeci, cincizeci (50) și 100 (o sută) lek.

Pe aversul a bancnotelor sunt situate portrete de diferite culturi, istorie, politică, care au avut o mare contribuție la formarea și dezvoltarea țării.

De exemplu, pe bancnotă de: 5 000 – se află un portret al lui George Kastrioti Skanderbeg, care a fost în fruntea mișcării de eliberare națională împotriva jugul otoman; 2 000 – portretul lui Gent, Regele Iliresc; 1 000 lek - un portret al lui Pieter Bogdani, lider religios, scriitor; 500 lek - un portret al lui Ismail Kemal, liderul mișcării naționale albaneze, cunoscut sub numele de fondatorul și primul șef al statului albanez; 200 lek - portretul lui Naim Frashëri, celebrul poet albanez; 100 lek – portretul lui Fan Noli - un lider religios și politic.

Emisia banilor albaneze se produce la Banca Albaniei, la Monetăria Națională.

Monede variază în dimensiune și sunt realizate în formă radială. De asemenea, altă imagine pe partea din față, materialul din care sunt făcute.

Astfel, de exemplu, pe partea din față a monedelor în valoare de 100 lek – este situat portretul reginei Ilire, Teuta; 50 lek - regele Ghent pe calul; 20 lek - vâsle Libourne; 10 lek - cetatea secolului al XIII-lea în orașul Berat; 5 lek – stemă albaneză; 1 lek - un pelican.

În timpul călătoriei în Albania, nu va fi o problema de a face schimb de bani, din moment ce se poate de făcut în aproape orice birou de schimb valutar. În timpul efectuării schimbului valutar se va percepe un comision procentual, indiferent de valoarea schimbată la rata de 5%.