24.04.2024

Cursul valutar Coroana suedeza în Moldova astăzi (SEK/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 1.65 1.65
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 1.65 1.65
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
SEK
Codul digital:
752
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Coroană suedeză - este moneda oficială a Suediei. 1 coroana este subdivizionată în 100 de ăre.

În circulație sunt bancnote de valoare: 20, 50, 100, 500 și 1 000 de coroane. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 5 și 10 coroane.

Pe aversul bancnotei în valoarea nominală de 20 de coroane este un portret al lui Selma Lagerlof - scriitor național din secolul XIX-XX, și invers se face dintr-un fragment din lucrările lui; 50 de coroane - Jenny Lind - cântăreț național al secolului XX, și în spatele - Opera locală si arfa din argint; 100 de coroane - un portret al lui Karla Linney, biolog și albina suedeză secolului XVIII; 500 de coroane - un portret al lui Carol XI pe fondul fostei Băncii Suediei și om de știință între secolele XVII-XVIII Christopher Pollham; 1 000 de coroane - Gustav I, rege secolului al XVI-lea, precum și un fragment din cartea „Istoria popoarelor nordice“, scris de Olaus Magnus.

Pe aversul monedei în valoare de 1 coroană este situat Carl Gustav al XVI-lea și pe partea din spate - valoarea nominală a monedei; 2 coroane – Portretul lui Karl Gustav VI și inscripția „Gustav VI Adolf, regele Suediei“, iar pe partea din spate - stema statului, coroana și motto-ul țării; 5 coroane - monograma Carl Gustav al XVI-lea, iar pe partea din spate - denumire; 10 coroane - Karl Gustav XVI, stema, dar fără scutul tradițional, inițialele site-ului de eliberare, care sunt compuse din două litere și data eliberării.

Moneda suedeză a fost pusă în circulație în anul 1873 în loc de „riksdaler“, într-un moment în care s-a format Uniunea Monetară scandinavă. La acel moment, o coroană a fost la un raport de 1:2480 kg de aur pur. Coroană suedeză este legată de „euro“, dar intrarea în zona euro, în viitorul apropiat, nu este planificat.

Acest curs a durat până în 1914. Aceasta a fost urmată de prăbușirea Uniunii Monetare Scandinave, în același timp, toate cele trei țări care alcătuiesc Uniunea au reușit să păstreze numele unității monetare, creând în coada sa, sistemul financiar personal.

Până în prezent, în noiembrie 2016, pentru 1 dolar SUA pot cumpăra 9.18 coroane.

Moneda națională se poate partaja în mod liber în diverse birouri de schimb, precum și vă puteți plăti prin carduri de credit, restricții nu sunt acolo. În coada sa, coroana suedeză este o monedă liber convertibilă.