19.03.2024

Cursul valutar Kuna croata în Moldova astăzi (HRK/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională - -
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
HRK
Codul digital:
191
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Kuna croată - este moneda oficială a Croației, în perioada 1941-1945, și de la 30 mai 1994.

Numele monedei vine de la unitatea slavă preistorică, care era pielea unui jder.

În 1941 a început să emită monede și bancnote în kuna. Acest lucru a avut loc împreună cu nașterea statului independent al Croației.

După cum Croația a devenit o țară independentă, kuna croată a început din nou să împartă în dinar iugoslav, rata în care a fost făcut schimbul, a fost de 40:1.

A doua oară kuna a fost introdusă pentru a înlocui dinar croat, care a fost folosit în întreaga țară din decembrie 1991 până în mai 1994.

Schimbul dinarului pe kuna croată a fost efectuat până în 1995, la un raport de 1000:1. În viitor, emisia kunei a fost în anul 2001, valoarea nominală - 5, 10, 20 HRK, iar în primăvara anului 2002 a început să fie emise - 50, 100, 200 de kuna, iar în mai 2004 au fost emise bancnote în valoare de 10 kuna.

Monedele croate diferă în mărime, filigranul care prezintă un portret, care este situat pe partea din față.

De exemplu, pe bancnota de 5 kuna – pe partea din față se află imaginea conducătorului țării, Petar Zrinski, de asemenea, poetul Prince Fran Krsto Frankopan, iar pe reversul este imaginat castelul Varazdin; pe 10 kuna - pe partea din față – Episcopul Yurai Dobrily, iar pe reversul - monumentul istoric în Poole; pe 20 - pe partea frontală se află imaginea grafului Yosipa Elachicha -Buzhimskogo, iar pe reversul - Palatul Elț; pe 50 de kuna - pe partea din față, puteți vedea portretul Jeevo Gundulic, poetul croat, iar pe partea din spate - orașul Dubrovinka; pe 100 de kuna – poetul Ivan Mažuranić Bascanska și inscripția de pe placă, iar pe partea din spate - Catedrala Saint Vitus; pe 200 de kuna - pe partea din față – Stepan Radic, un politician national, pe partea din spate - cetatea Osievskaya; pe 500 de kuna - pe partea din față, Marco Marulic, poet umanitar, iar pe partea din spate - Palatul lui Dioclețian; pe 1 000 de kuna - Ante Starcevic, un scriitor, ziarist, om politic, iar pe reversul – monumental lui Tomislav I.

Monedele sunt făcute dintr-un aliaj de cupru și nichel.

Astfel, de exemplu, pe partea din față a monedei, în valoaerea de 1 kuna este imaginată privighetoarea; pe 2 kuna - ton; 5 kuna - ursul brun.

De asemenea, Croația produce monedele din metale nobile valoare nominală de la 10 la 1 000 kun.

Pe partea din față a monedelor mici, care sunt numite „lipa“, a indicat denumirea, ornament, ramura unui tei, precum și stema Croației.