24.04.2024

Cursul valutar Dolar canadian în Moldova astăzi (CAD/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 13.08 13.08
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 13.08 13.08
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
CAD
Codul digital:
124
Simbol:
$
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Dolar canadian - moneda oficială a Canadei. Un dolar canadian este subdivizionat în100 de cenți.

În circulație sunt bancnote de valoare: 5, 10, 20, 50, 100 de dolari. Monedele în circulație sunt în valori de: 5, 10, 25, 50 de cenți, 1 dolar și 2.

Dolarul canadian este diferit de multe monede deoarece astăzi din circulație sunt derivate aproape toate bancnotele, astfel sunt introduse în circulație bancnotele noi din polimer.

Pe bancnotele noi din polimer, de exemplu, pe 5 dolari se află portretul lui de al 7-lea prim-ministru Wilfrid Laurier; 10 dolari - primul prim-ministru al Canadei John Makdonald și cale ferată din Canada; 20 de dolari - portret al reginei Elisabeta a II; 50 - Uilyam Layon Mackenzie King, al 10-lea prim-ministru al Canadei; 100 de dolari - portret al 8-lea prim-ministru Roberta Leyrda Borden.

Pe partea din față a monedei, așa cum era de așteptat, se află portretul reginei Elisabeta a II. Partea din spate de 5 cenți este reprezentată cu imaginea de castor din America de Nord (Canada); pe 10 cenți este prezentat cu nave de pescuit; 25 de cenți a fost capturat ren caribu; 50 de cenți sunt înfățișate cu stema Canadei; 1 – pasăre loon; 2 - Ursul polar alb.

Începând cu a doua jumătate a secolului al XVII-lea cei care au folosit primii monedele franceze au fost coloniști francezi.

După 1821 a început să se dezvolte rapid sectorul financiar din Marea Britanie, în care multe bănci au putut să emită bani proprii, folosind ca o garanție rezervele disponibile de aur.
După 20 de ani, moneda principală devine lira canadiană care a avut legătură cu dolarul american ca 1 la 4.

Data oficială a trecerii la dolarul canadian este anul 1858. Dar numai în 1871 Parlamentul Canadei a unificat actul despre moneda unică, în care dolarul canadian a devenit o monedă cu drepturi depline în întreaga țară.

Până în 1933, Canada a folosit standardul de aur. Dar, după 2 ani se formează Bănca Canadei, care a început să producă dolarul canadian.

Este interesant de observat că Banca Canadei foarte rar efectuează intervenția monedei.
Până în prezent, în octombrie 2016, 1 dolar canadian este în valoare de 0,75 dolari SUA.

Pe această bază, moneda canadiană este valută liber convertibilă. În acest moment, economia Canadei este una dintre cele mai puternice economii ale lumii. Restricțiile privind importul și exportul valutei din Canada nu există, astfel încât turiștii nu se confruntă cu probleme ale cursului de schimb.