24.04.2024

Cursul valutar Manat azer în Moldova astăzi (AZN/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 10.54 10.54
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 10.54 10.54
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
AZN
Codul digital:
944
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Manat azer - este moneda oficială a Republicii Azerbaidjan.

1 manat azer este subdivizionat în 100 gepik. În circulație sunt bancnote de valoare:1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 manat. Monedele în circulație sunt în valori de:1, 3, 5, 10, 20, 50 gepik.

Pe aversul bancnotelor sunt descrise momente de viață a Azerbaidjanului. De exemplu, bancnota de 1 manat este dedicată culturii și este decorată cu instrumente muzicale naționale; 5 manat - simbolizează contribuția țării la literatura mondială; 10 manat – dedicată tradițiilor naționale și decorate cu o hartă simbolică a vechiului Baku; 20 manat - scut, sabie și cască; 50 manat simbolizează dorința de a lupta pentru progres (tineret simbolic trimis la scări care ajunge la soare); pe bancnota de 100 de manat - este simbolismul progresului economic.

Pe reversul bancnotelor este imaginat modelul tradițional al țării, precum și în formă de harta.
Monedele Azerbaidjanului au aceeași formă ca și cenți. Această similitudine nu este întâmplătoare, deoarece ambele monede au fost create de acelasi designer care a dezvoltat proiectul pentru Bancul Austriei, numele persoanei, Robert Kalina.

Pe aversul monedei poate fi văzut după cum urmează, de exemplu, pe monedele de 1 gepik, puteți vedea o varietate de instrumente muzicale; 3 gepik - sunt văzute cărți vechi; 5 gepik - sigilate Turnul Maiden; 10 gepik – se vede casca cavalerului; 20 gepik - aranjate simboluri geometrice și scara care urcă; 50 de gepik - puteți vedea platformele petroliere în lumina soarelui de fundal.

Înainte de revoluție, Azerbaidjan a făcut parte din Imperiul Rus. În 1918, Azerbaidjanul a devenit un stat independent, în timpul căreia, a fost proclamată Republica Democratică Azerbaidjan. Apoi, în circulație a început să folosească o singură rublă caucaziană, care a fost folosită în Armenia și Georgia.

Pentru prima dată, manat a fost emis în 1919. Această monedă a existat 5 ani, tocmai la timp pentru intrarea țării în Uniunea Sovietică.

Numele “manat” este derivat din același cuvânt ca și cuvântul rusesc „moneda“ și se referă la bani.

La începutul noului mileniu, a fost posibil să se adapteze sistemul economic și rata de schimb de manat a devenit între 4 770-4 990 per dolar.

Până în prezent, moneda nu este liber convertibilă, dar rata de manat este una dintre cele fixe în comparație cu alte țări, care au fost formate după ruptura Uniunii Sovietice.

În acest moment, în luna octombrie, 2016, rata de schimb variază de la 0,61 $ per 1 manat.