Istorie
Leul românesc - este moneda oficială a României.
Moneda a fost introdusă în circulație data de 1 iulie 2005, prin înlocuirea monedei vechi la cel nou, în raportul de 10 000 : 1.
Un leu este subdivizionat în 100 de bani. În circulație sunt bancnote de valoare: 1, 5, 10, 50, 100, 200, 500 de lei. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 5, 10, 50 de bani.
Data de 22 aprilie 1867 a fost stabilită moneda națională, ca o monedă bimetalică.
În 1866, vine la putere Carol I, după 1 an, pune în circulație o monedă nouă, care s-a bazat pe un standard bimetalic și propria sa unitate monetară, numită „lei“. Cu toate acestea, înainte de 1878 pe teritoriul Român, unitatea principală de valută a fost rubla rusească. Numai din 1890 leul devine o unitate monetară juridică majoră, care a fost distribuită în toată România.
Timp de 10 ani, din 1990, în România a existat o inflație profundă, după care leul românesc destul de puternic a pierdut teren. De exemplu, în 1999, a fost introdusă în circulație o monedă în valoarea de 1 milion de lei.
Partea din față a bancnotei este prezentată cu o varietate de figuri științifice și culturale ale secolelor XIX-XX.
Până în prezent, pe bancnotă de 500 de lei se afla portretul lui Mihai Eminescu, poet moldovean, un clasic al literaturii romane; 200 de lei - Lucian Blaga, filosof, traducător, dramaturg; 100 de lei - Ion Luca Caragiale, scriitor și dramaturg; 50 de lei - Aurel Vlaicu, aviator; 10 lei - Nicolae Grigorescu, pictor; 5 lei - George Enescu, compozitor; 1 leu - Nicolae Iorga, istoric, scriitor, om politic.
Pe reversul bancnotei sunt situate diverse clădiri și monumente care fac parte din anumite personalități culturale, cu excepția de monedă în valoarea de 50 de lei pe care se află desenul planului și capul unui vultur.
Intr-adevar, leul românesc nu este realizat din hârtie dar din plastic. Este important de remarcat faptul că pe toate bancnotele se află o „fereastră“ transparentă cu o imagine a simbolismului, care este asociat cu sfera de activitate a persoanelor ale căror imagini sunt situate pe partea din față: simbol heraldic, clef, pensula și paleta, vultur, masca de teatru, stilou și clepsidră.
Fapt interesant! Dimensiunea bancnotelor leului românesc este în deplină concordanță cu dimensiunea bancnotelor euro. Această procedură a fost special făcută în scopul trecerii la euro în România în 2015. Și pentru ușurința reconfigurării contorului de bancnote.
Până în prezent, toamna 2016, rata de schimb a leului românesc față de euro este aproximativ 4,50-4,51 lei per 1 euro. În același timp, rata inflației în România este relativ scăzută - 4-7% pe an.