24.04.2024

Cursul valutar Coroana norvegiana în Moldova astăzi (NOK/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 1.63 1.63
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 1.63 1.63
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
NOK
Codul digital:
578
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Coroană norvegiană - este unitatea monetară a Norvegiei. 1 coroana este echivalentă cu 100 de ăre, dar astăzi banii în valoare de cel puțin o coroană sunt retrase din circulație.

În circulație sunt bancnote de valoare: 50, 100, 500, 1 000 de coroane. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 5, 10 și 20 de coronae.

Pe aversul bancnotei în valoare de 50 de coroane se află imaginea scriitorilor naționali ai secolului XX, Peter Christen Asbernsena, iar pe reversul - nuferi; privind valoarea nominală a bancnotelor de 100 de coroane putem vedea pe cîntăreața de opera Kirsten Flagstad; 200 de coroane - un portret al omului de știință Kristian Olaf Birkeland, pentru prima dată a dat
explicație fenomenul al aurorei boreale; 500 coroane - un portret al scriitorului național Seagrove Unsed, precum și elemente ale operelor sale, prin care Sigrid a fost distins cu Premiul Nobel; pe bancnota în valoare de 1 000 de coronae - Edvard Munch, un artist simbolist.

Aversul monedei în valoare de 1 coroană este imprimată crucea și coroana, care, la rândul ei, este un simbol al regatului puterii, iar pe partea din spate - stil tradițional, valoarea și data emiterii, iar în centrul găurii; 5 coroane - monograma lui Carol V și inscripția „Regatul Norvegiei“. Pe partea din față a monedelor 10 și 20 - Karl V, iar pe partea din spate - fragmentul monumentului și fragmentul navei Viking.

Se crede că primii bani au fost emise în timpul domniei regelui Olaf I, la sfârșitul secolului X. Iar primele bancnote au început să fie utilizate în circulația monetară în 1695. Este demn de remarcat faptul că primii bani de hârtie au fost emise de antreprenor Thor Molen.

În 1816, Norvegia a făcut parte din Suedia și a fost creată Banca Națională, care a emis noua monedă „spesiedaler“. Anul 1885 a marcat starea completă de tranziție pentru bani de hârtie.

Începând cu 1874, țara a început să trece la standardul de aur. Din 1875 moneda națională se numește „coroana“.

După al doilea război mondial, coroana suedeză a fost raportată la lira sterlină, și după 4 ani coroaona a fost repartizată la dolarul american ca 7.142:1.

Valoarea maxima a cotatiilor coroanei a fost văzută în 2002, în timp ce costul de 1 coroana a fost 0.11 dolar american. Până în prezent, în noiembrie 2016, pentru 1 dolar SUA pot cumpăra 8,44 coroane.

Importul și exportul de valută nu este limitat. De asemenea, utilizarea de carduri bancare, nu este dificil.