24.04.2024

Cursul valutar Rupia indiana în Moldova astăzi (INR/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 0.22 0.22
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 0.22 0.22
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
INR
Codul digital:
356
Simbol:
Nominal:
10

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Rupie indiană - este moneda oficială a Republicii India.

1 rupie este echivalent cu 100 paisa. În circulație sunt bancnote de valoare: 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1 000 rupii. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 2, 5 rupii.

Cea mai recentă versiune de unități monetare din India sunt dedicate lui Mahatma Gandhi, care este liderul luptei pentru independența statului din Marea Britanie. Imaginea lui este pe aversul tuturor bancnotelor de la 5 la 1 000 de rupii. Astfel, pe reversul bancnotei de 500 de rupii, este descris cursul luptei indiene împotriva așa-numita taxa pe sare în 1930.

Pe partea din față a monedei este emblema națională a Indiei. Și pe partea din spate are denumirea, numele statului și data de lansare.

Republica India este țara în care schimbul de bani a apărut una dintre primele din lume.
Numele „rupia“ ia început încă din secolul al XVI-lea. La momentul respectiv, au fost emise monedele din argint.

Din secolul al XVIII-lea au început să emită monede din hârtie, care au fost eliberate Banca Hindustan, Banca Generală și Banca Bengal.

În 1935, în India a avut loc o reformă, ceea ce a adus la o eliberare a banilor de la Reserve Bank. Această bancă și astăzi continuă să înlocuiască funcțiile Băncii Centrale a Indiei.

Independență deplină a fost atins în 1947 și după 1 an, India începe să produce banii proprii.
Primul șoc rupia indiană a avut după criza în 1966, acest lucru este datorat exportului internațional de sume mari bănești în India. A doua lovitură pe moneda indiană a fost făcută la începutul anului 1990. Deprecierea monedei, deficitul în buget a condus la o devalorizare a monedei de două ori.

La începutul secolului XXI cursul valutar a fost stabilit și în 2016 India se află pe locul 4 în lume în ceea ce privește produsul intern brut.

Astfel, India este o țară cu o economie foarte dezvoltată.

Până în prezent, noiembrie 2016, rata de rupia este 67.75 de unități per 1 dolar american. 1 leu moldovenesc poate fi achiziționat cu 3,39 rupii.

Trebuie remarcat faptul că diferitele tranzacții în numerar din India sunt interzise la nivelul legii. Este important să se păstreze documentele care confirmă schimbul. La trecerea frontierei din India, în prezența cetățenilor de mai mult de cinci mii de dolari, trebuie să completeze declarația. La rândul său, importurile de valuta indiene este strict interzise.