22.06.2024

Cursul valutar Sum uzbek în Moldova astăzi (UZS/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 0.00 0.00
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 0.00 0.00
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
UZS
Codul digital:
860
Simbol:
nu există
Nominal:
100

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Sum uzbekistan - este moneda oficială a Republicii Uzbekistan. 1 sum este echivalent cu 100 tiyin. În circulație sunt bancnote de valoare: 1, 3, 5, 10, 25, 50, 100, 200 și 500 de sum.

Aversul tuturor bancnotelor este imaginat nominal în stilul național. Și pe partea din spate a bancnotei sunt amplasate imagini repere de stat. De exemplu, pe bancnotă de 1 sum - Teatrul Academic numit după Alisher Navoi; 3 sum - monument arhitectural din secolul XIV - Chashma Ayub, Bukhara sursa de apă; 5 sum – monumentul lui Alisher Navoi, care este un poet național din secolul al XIV-lea; 10 sum - mausoleul lui Tamerlan, cunoscut sub numele de Tamerlan și monument arhitectural al secolului al XV-lea; 25 de sum - o vedere a complexului Mausoleul de Shahi Zinda în Samarkand; 50 de sum - ansamblul Shahi Zinda, care este compus din mai multe madrassas între secolele XV-XVII; 100 de sum - Palatul Prieteniei Popoarelor; 200 de sum - partea vizibilă a fațadei Sher-Dor; 500 de sum – monumentul, dedicat lui Tamerlan; la 1 000 de sum - o clădire istorică a Muzeului Național.

Pe partea din față a monedei naționale este situată emblema și inscripția „Republica Uzbekistan“, iar pe partea din spate – conturul și valoarea monedei și trei benzi, care reprezintă steagul.

Primii bani utilizate pe teritoriul statului modern, erau încă în VI-IV a.Chr, când Uzbekistanul a făcut parte din Persia antică. După victoria lui Aleksandr Makedonski darici de aur și argint de șekeli, care până atunci erau în perși în numerar, au fost înlocuite cu noi bani ale grecilor antici. În 1876, Uzbekistan este o parte a Imperiului Rus și moneda oficială a devenit a rubla sovietică.

În 1991, Uzbekistan a devenit o țară independentă, și în timp ce era necesar să emită propria monedă. Numele „Sum“ este literalmente tradus ca „curat“. Prima valută a devenit cuponul care a fost folosit din 1992 și a aparținut rubla rusească ca 1: 1.

În 1994, a fost realizată reformă monetară, prin care vechea monedă este schimbată pentru o nouă la rata de 1000:1.

Până în prezent, pe 1 dolar american poate fi cumpărat 3 129.99 de sum uzbec.

Schimb valutar se poate făcut atât în Banca Națională, precum și în diferitele puncte de schimb. Este important de menționat că plata pe teritoriul unui stat este interzisă.