11.09.2024

Cursul valutar Denar macedonian în Moldova astăzi (MKD/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 0.31 0.31
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 0.31 0.31
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
MKD
Codul digital:
807
Simbol:
nu există
Nominal:
10

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Dinar macedonean este moneda oficială a Republicii Macedonia. 1 denar este echivalent cu 100 de filare.

În circulație sunt bancnote de valoare: 10, 50, 100, 500, 1 000 și 5 000 de dinar. Monedele în circulație sunt în valori de: 50 filare, 1, 2, 5, 10 și 50 de dinar.

Numele monedei provine de monedă romană „dinaria“. Macedonia modernă a făcut parte din diferite regate și imperii, de aceea moneda oficială a fost schimbată de multe ori.

După ostilitățile, Macedonia a fost împărțită în sudul Serbiei, Macedoniei egeene și marginea Piriney. După formarea unui astfel de stat ca Iugoslavia, Macedonia a devenit o provincie. În circulație este introdus dinar iugoslav.

La începutul Războiului Mondial, ca un instrument de plată a fost utilizat Reichsmark german. La sfârșitul celui de al doilea război mondial, Macedonia a făcut parte din fosta Iugoslavie, astfel încât în circulația din nou a început să folosească dinarul iugoslav.

Cu toate acestea, deja în 1991, Macedonia a ieșit din statul iugoslav. Și după 1 an în circulația este introdus dinar macedonean, care a fost echivalent cu dinarul iugoslav. Denumire a fost realizată în 1993, în care vechea monedă este schimbată pentru noi la rata de 100:1.

Pe aversul monedelor, din partea de jos se află data bateri, iar pe partea de sus - o inscripția semicirculară „Republika Makedonija“. Pe reversul monedei este indicate vloarea și 16 razele simbolice a soarelui. De exemplu, moneda de 50 dinar - imagine a unui pescăruș de zbor; 1 dinar este realizat din alamă; 2 dinar – sunt bătute din alamă înfățișând păstrăv, care sare din apă; 5 dinar de asemenea, sunt bătute din alamă cu imaginea râsul european; 10 dinar sunt realizate dintr-un aliaj de cupru și nichel, cu imagine mozaic VI; 50 dinar - dintr-un aliaj de cupru-nichel cu o imagine murală XII Arhangela Gavriila

Pe aversul bancnotei de 10 dinar este imaginată paun mosaic, p. Stobo, iar pe reversal - zeița Isis; 50 – este ilustrat sfânt Pantelejmon Denaro, iar pe partea din spate - imaginie monedei antice; 100 dinar - pe gravura vizibila din partea din față Yakoba Harevina; 500 – este imaginat mac, iar pe partea din spate – masca făcută din aur; 1 000 dinar - pe partea dreaptă se află biserica, iar pe partea din spate - icoana Madonna; 5 000 - pe partea din față mozaicul bazilicii, iar pe partea din spate, Tetovo Menad.