22.06.2024

Cursul valutar Yuan Renminbi chinezesc în Moldova astăzi (CNY/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 2.46 2.46
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV - -
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 2.46 2.46
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
CNY
Codul digital:
156
Simbol:
¥
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Yuanul renminbi - este moneda oficială a Republicii Populare Chineze.

Un yuan este împărțit în 10 jiao, și un jiao este împărțit în 10 feni. În circulație sunt bancnote de valoare:1, 2, 5, 10, 20, 50 și 100 de yuani, și 1, 2, 5 jiao. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 2, 5 jiao și 1 yuan.

Pe aversul bancnotelor este plasat în mod tradițional un portret al Mao Zedong, cu portretul lui, atașat de prune japoneze; 50 - crizantemă: 20 – lotus; 10 - trandafir: 5 - narcise și 1 - orhidee. Monedele conțin numele băncii și anul, pe reversul, pe 1 yuan - inscripția RMB; pe 5 jiao - imagine din trestie (realizat din oțel acoperit cu cupru).

În mod tradițional se crede că China este o țară care prima a început să utilizeze banii (cum ar fi monede au apărut abia în secolul VII î.Hr.E., dar bancnotele au început să fie emise în secolul VIII î.Hr.E., la acea vreme, ca hârtia a fost inventată aici aproximativ 100 de ani înainte de î.Hr.E.).
Încercarea de a unifica sistemul monetar a fost implementat în 1933, dar nu este marcat de succes. Prin urmare, fiecare provincie a continuat să producă banii proprii.

Moneda chineză nu este liber convertibilă. Rata oficială a yuanului până la 1974 a fost stabilit de Banca Poporului în legătură cu lira sterlină britanică și dolarul Hong Kong. În același timp, cursul oficial de schimb nu întotdeauna reflectă pe deplin viitorul economiei, la fel ca în 1994 moneda a fost stabilită la 8,27 yuani pentru 1 dolar.

Timp de douăzeci de ani, Republica Populară a finalizat un progres major, plasînde-se pe locul doi în lume în ceea ce privește PIB după Statele Unite, depășind astfel alte țări, inclusiv Japonia. Este important de remarcat faptul că moneda chineză este subevaluat la aproximativ 2 ori. Acest lucru se datorează faptului că există diferiți indicatori, deoarece există cursul real și cursuloficial, prin urmare, este dificil să se facă o concluzie corectă asupra indicatorilor cu alte țări.
De exemplu, numerele reale diferă cu mai mult de aproximativ 5 trilioane de dolari la mai mult de 10 trilioane de dolari. În ciuda acestui fapt, în China există o balanță comercială pozitivă stabilă.

Dacă vorbim despre schimbul de numerar în China, turiștii care vizitează au posibilitatea de a face schimb de valută liber de yuani în bănci sau în unele birouri de schimb valutar. Este important de notat că atunci când se face un schimb invers, și anume schimbul de yuani înapoi într-o altă monedă, atunci va trebuie de păstrat o chitanță pentru un schimb.