24.04.2024

Cursul valutar Zlot polonez în Moldova astăzi (PLN/MDL)

Organizație cumpărare vînzare
Banca Națională 4.42 4.42
Moldova Agroindbank - -
Moldindconbank - -
Victoriabank - -
Mobiasbanca - -
Eximbank - -
ProCredit Bank - -
FinComBank - -
Energbank - -
BCR Chișinău - -
Comerțbank - -
EuroCreditBank - -
Deghest CSV - -
Clio CSV 4.30 4.40
Orion CSV - -
PRO-FX Schimb CSV - -
Ciocana CSV - -
Calisto NG CSV - -
Nelus-Grup CSV - -
Protanir CSV - -
Vadisan CSV - -
Rata medie 4.36 4.41
* actualitatea cursului valutar în bancă sau CVS trebuie sa fie clarificată

Codul literal:
PLN
Codul digital:
985
Simbol:
nu există
Nominal:
1

Țările

Nu sunt informații

Istorie

Zlot polonez - este moneda oficială a Poloniei. 1 zlot este subdivizionat în 100 de grosz. În circulație sunt bancnote de valoare: 10, 20, 50, 100 și 200 zlot. Monedele în circulație sunt în valori de: 1, 2 și 5 zlot și 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de grosz.

Pe aversul bancnotelor cu valoare nominală de 10 zlot este imaginat prințul Mieszko I, fondatorul statului polonez vechi; pe 20 - mostenitorul lui Prince Meshko I - Boleslav Hrabry, iar pe reversul - imaginea monedelor în timpul domnirii; 50 zlot - un portret al regelui Casimir III, domnitorul statului în secolul al XIII-lea; 100 zlot - un portret al Vladislava Yagaylo al II-lea, care a recâștigat independența față de teutoni, iar pe reversul monedei - trofeele Bătăliei de la Grunwald; 200 zlot - portretul lui Sigismund I, fiind un reformator și patron al culturii naționale, iar pe reversal - un vultur și în fundal - Capela lui Sigismund I.

Pe partea din față a monedei este emblema națională, cuvintele „Republica Polonă“, data de lansare, iar partea din spate este marcată în stilul de rating de legume.

Primii bani au fost produse încă din secolul al XIV-lea. Înainte de aceasta, monedele au fost numite „ducați“. De-a lungul timpului, moneda locală a început să se numească „zlot”. După aderarea Poloniei la Imperiul Rus, prima salvează numele monedei locale - „zlotul“ și fără limitare bate cuvântul „rubla“ pe toate monedele.

În 1663, în timpul domniei regelui Ioan al II-lea a lansat prima monedă de argint, în valoare de 1 zlot.
În timpul al doilea război mondial a fost folosit złot guvernator general. Cu toate acestea, după războiul. Banca Populară Poloniei a început să emite banii.

Până în prezent, în noiembrie 2016, 1 dolar american poate fi cumpărat cu 4.14 złot. După criza globală, creșterea produsului intern brut în 2010 a fost egală cu 2,6%, iar în 2011 a fost de 4,3%. De-a lungul ultimilor ani, și o ușoară creștere a inflației se menține la aproximativ - 4%.

În plus față de utilizarea bancnotelor din hîrtie, de asemenea, pe teritoriul statului sunt folosite și cărți de credit. Trebuie remarcat faptul că cea mai mare rată poate fi găsită în biroul de schimb, în timp ce multe departamente de credit nu produc aceste operațiuni. Acest lucru se datorează faptului că economia Poloniei este sufficient stabile și pentru schimbul este deja folosită moneda locală.