29.03.2024

UE nu va oferi Moldovei 100 mln. de euro

UE nu va oferi Moldovei 100 mln. de euro După cum s-a raportat anterior, Uniunea Europeană ar trebui să aloce Moldovei asistență financiară în valoare de 100 de milioane de euro.

Cu toate acestea, astăzi a devenit cunoscut faptul că Parlamentul European a decis să amâne decizia. Există o părere că o această decizie a fost acordată din cauza modificării a sistemului electoral din Republica.

Era de așteptat ca 60% din aceste resurse vor fi alocate ca un credit, iar restul de 40% invocat de ajutor.

Un fapt interesant că această decizie ar trebui să fie aprobată numai pe data de 18 mai, dar Parlamentul European a decis să se întoarcă la această problemă peste o lună.

Decizia oficială a Parlamentului European va fi aprobată pe 15 mai.

Această decizie a fost precedată de declarația unuia dintre adjuncții Uniunii Europene, care a declarat că UE nu poate oferi asistență financiară, în cazul în care Guvernul Republicii nu va ajunge la un consens cu privire la alegerea sistemului electoral.

Să ne amintim că săptămâna trecută, data de 5 mai, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat două proiecte legislative.

Prima dintre acestea este trecerea la un sistem electoral cu un singur mandat, care este oferit de Partidul Democrat din Moldova. A doua lege este trecerea la un sistem electoral mixt, care a fost dezvoltat de către Partidul Socialist.

Sistemul uninominal a fost votat de către 52 de deputați, în timp ce pentru un sistem electoral mixt au votat 74 de deputați.

După vot, decizia a fost făcută că cele două proiecte legislative vor fi îmbinate.

Adrian Candu a declarat că Partidul Democrat a decis să voteze pentru propunerea PSRM doar pentru că va beneficia poporul moldovenesc.
12 mai 2017, la 11:55

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”