24.04.2024

​Serviciile medicale din Moldova s-au scumpit aproape de patru ori

​Serviciile medicale din Moldova s-au scumpit aproape de patru ori Toate serviciile medicale din Moldova s-au scumpit aproape de patru ori.

Potrivit informaţiilor oficiale, tarifele la serviciile medicale în instituţiile medicale de stat nu au fost actualizate din anul 2011. Noile preţuri au fost aprobate de Ministerul Sănătăţii şi au fost publicate în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare.

„Astfel, toate serviciile medicale care se acordă în țara noastră au devenit de câteva ori mai scumpe, unele de două ori, altele însă trei, cinci ori și chiar mai mult. Fie că vorbim de consultația specialistului, tratarea unei carii, de realizarea unei ecografii, radiografii – toate au devenit mai scumpe. De asemenea, s-au scumpit și taxele pentru ziua pat. În afară de faptul că o zi de internare va costa mai mult, în preț nu vor mai fi incluse alimentația și medicamentele”, scrie publicaţia.

Porivit informaţiilor, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei, și nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei, și nu 533, cum era până acum.

Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigații de înaltă performanță, care vor costa de la câteva mii de lei până la câteva zeci de mii de lei.

Publicaţia menţionează că Centrul naţional Anticorupţie a realizat o expertiză a acestui document, încă pe când se afla în fază de proiect, și a constatat că mai multe servicii medicale se scumpesc cu peste 400%. Autorul expertizei a menționat că are rezerve în privința corectitudinii acestor tarife, însă obiecțiile autorității nu au fost luate în calcul.

„Important este că lipsește o analiză a cheltuielilor suplimentare pe care ar trebui să le suporte o persoană neasigurată,. De asemenea, lipsește o analiză care ar clarifica de câți bani va avea nevoie suplimentar Compania Naţională de Asigurări în Medicină pentru a acoperi scumpirile”, menţionează publicaţia.
21 februarie 2017, la 17:52
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”