23.04.2024

​Companiile energetice din Moldova au vândut consumatorilor energie electrică la un preţ cu 2,6 mlrd. lei mai scump decât au procurat-o

​Companiile energetice din Moldova au vândut consumatorilor energie electrică la un preţ cu 2,6 mlrd. lei mai scump decât au procurat-o În anul trecut, întreprinderile de furnizare a energiei electrice din Moldova au achiziţionat 3,603 mlrd. kW/h de energie electrică, ceea ce este cu 447 mil. mai puţin decât în anul 2015. În acelaşi timp, doar a cincea parte – 742,9 (-28,2 mil. kW/h) – a fost procurată de la companiile autohtone, restul fiind importată.

Cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în echivalent bănesc, achiziţiile s-au redus cu 108 mil. lei, până la 4,126 mlrd. lei, din contul reducerii preţului de achiziţie a energiei electrice de la CERS Moldovenească.

Totodată, consumatorilor le-a fost livrată energie electrică în sumă de 7,036 mlrd. lei comparativ cu 6,06 mlrd. lei în anul precedent. Astfel, din punct de vedere al cantităţii, consumul s-a redus cu 12,4%, iar din punct de vedere al banilor, consumul a crescut cu 16%.

Furnizorii susţin că această diferenţă serioasă între preţul de achiziţie şi de vânzare a energiei electrice este argumentată prin cheltuielile mari pentru transportarea şi distribuirea energiei (2,584 mlrd. lei).

Nivelul decontărilor de către consumatori a constituit în medie 99,2%.

În Moldova sunt două întreprinderi de furnizare a energiei electrice: „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” (GNFFE) și „Furnizare еnеrgie electrică Nord” (FEE Nord).
06 martie 2017, la 17:19
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”