28.03.2024

Volumul transferurilor băneşti în Moldova a crescut cu peste 28%

Volumul transferurilor băneşti în Moldova a crescut cu peste 28% În ianuarie, volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit $74,58mil., ceea ce este cu $16 mil. (28,1%) mai mult decât în ianuarie 2016, când a fost înregistrat cel mai scăzut indice în ultimii şase ani.

Cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei, $63,49 mil. (+$16,7 mil.) au fost transferaţi prin sistemele de transfer internaţional de bani. În structura valutară domină transferurile în dolari americani, a căror pondere a crescut de la 47,7% până la 52,4%, ponderea transferurilor în euro a crescut de la 36,4% până la 38,6%, iar în ruble ruseşti, dimpotrivă, a scăzut de la 15,9% până la 9%.

În anul 2016, volumul transferurilor de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice a constituit $1,079 mlrd., ceea ce este cu $50 mil. (4,5%) mai puţin decât în anul precedent.

Experţii au prognozat pentru anul 2016 o reducere a volumelor de remitenţe din cauza crizei din Europa şi, în special, din Rusia, unde muncesc majoritatea migranţilor din Moldova.

Această reducere se atestă al doilea an consecutiv. În anul 2015, volumul transferurilor de mijloace băneşti în Moldova efectuate în favoarea persoanelor fizice echivala cu $1,129 mlrd., fiind cu $483,6 mil. (30%) mai mic decât în 2014. Potrivit datelor neoficiale, peste hotare muncesc aproximativ 1 milion de cetăţeni ai Moldovei. Transferurile băneşti ale migranţilor moldoveni constituie circa 25% din mărimea PIB.

Potrivit datelor BNM, transferurile de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice sunt formate nu doar din transferurile muncitorilor, dar şi din transferuri unilaterale ca pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, donaţii şi altele.

Maximul istoric a fost înregistrat în anul 2008, când cetăţenii RM au transferat în ţară $1,66 mlrd.

Transferurile nete conțin datele pe sistemele de remitere de bani în bază de clearing dintre sistem şi banca licenţiată (soldul dintre intrări şi ieşiri). Datele sunt comparabile cu cele publicate anterior (anii 2007-2014).

Transferurile brute conțin sumele transferurilor prin sistemele de remitere de bani eliberate persoanelor fizice. În ianuarie acestea însumau $76,66 mil.

Băncile din RM folosesc peste 20 sisteme de transfer internaţional de bani. Cele mai populare sunt considerate Western Union, Unistream, Contact, „Быстрая почта”, Anelik, Leader, „Золотая корона”, Blizko.
28 februarie 2017, la 17:40
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”