19.05.2024

Socialiştii se tem că tariful la energia electrică va fi majorat începând cu anul nou cu 30%

Socialiştii se tem că tariful la energia electrică va fi majorat începând cu anul nou cu 30% Deputaţii Partidului Socialiştilor se tem că tariful la energia electrică va fi majorat, inclusiv în 2017, cu 30%. Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ei au spus că acest lucru este determinat de faptul că în tarif vor fi incluse devierile financiare care anterior nu erau luate în considerare la livrarea energiei electrice pentru consumatorii companiei „RED Union Fenosa”.

Potrivit deputatului Vladimir Golovatiuc, se preconizează ca în anul viitor să fie acoperiţi 675 mil. lei şi aceasta se va face din contul majorării tarifului.

El a amintit că pe 3 iunie Ministerul Economiei şi „Gaz Natural Fenosa” au convenit asupra faptului că, din cauza menţinerii îndelungate a tarifului, devierile financiare constituie 1,637 mlrd. lei. Dobânda la devierile financiare va fi de 7,7%. Conducerea Comunităţii Energetice al UE a salutat Aranjamentul pe care Guvernul l-a semnat cu compania.

Golovatiuc şi-a exprimat nemulţumirea faţă de intenţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a revizui tarifele, conform acordului semnat.

„Agenţia este o instituţie independentă faţă de Guvern şi trebuie să stabilească tarifele conform preţurilor pe piaţa internaţională, dar nu pentru a acoperi pierderile unei companii private”, consideră el.

Socialiştii susţin că pierderile „RED Union Fenosa” sunt condiţionate de managementul defectuos al companiei. Deputaţii s-au referit în context la salariile mari ale angajaţilor companiei, la achiziţiile costisitoare, la corupţia de la întreprindere.

„Să luăm exemplul fostului candidat la preşedinţie Silvia Radu. Fiind director al „RED Union Fenosa”, ea primea un salariu anual de 6,6 mil. lei. Acesta este doar un exemplu, dar acolo lucrează zeci de oameni care ocupă funcţii înalte şi, respectiv, primesc salarii mari. În acelaşi timp, întreprinderea înregistrează pierderi”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Socialiştii intenţionează să solicite ANRE să invite o companie internaţională de audit pentru a verifica managementul întreprinderii. De asemenea, deputaţii promit să implice în investigare Centrul Naţional Anticorupţie pentru a verifica schema de distribuire a datoriilor întreprinderii în tarife. Totodată, PSRM va solicita Guvernului să retragă semnătura ministrului Economiei de pe acordul semnat cu „Gas Natural Fenosa”.

„Populaţia deja nu mai poate achita tarife majorate. Situaţia din sfera socială este una complicată şi continuă să se înrăutăţească. Potrivit sondajelor de opinie, pentru jumătate din populaţie veniturile le ajung doar pentru strictul necesar, iar pentru 31% din populaţie banii nu le ajung pentru a supravieţui. În ultimii opt ani, salariul mediu în Moldova s-a micşorat cu $40, în timp ce tariful la energia electrică s-a majorat de două ori”, a spus Golovatiuc.

Pe 15 iulie 2016, ANRE a luat o hotărâre potrivit căreia, timp de patru ani, de la 1 ianuarie 2017 până la 31 decembrie 2020, în primul trimestru al anului în tarif vor fi incluse devierile financiare, pentru a acoperi pierderile „RED Union Fenosa”. În hotărârea sa, ANRE face referinţă la Acordul între Ministerul Economiei şi întreprindere.
29 noiembrie 2016, la 17:37
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”