19.04.2024

Șoc! Cum se va schimba cursul leului moldovenesc în viitorul apropiat?

Șoc! Cum se va schimba cursul leului moldovenesc în viitorul apropiat? Astăzi a devenit cunoscut faptul că Banca Națională a dat o explicație pentru pozițiile superioare ale leului moldovenesc față de dolar și euro. Acest lucru se datorează în primul rând la un exces de valută pe piața Moldovei, care are loc la un moment dat cu o creștere a ofertei pe bani, care depășește cu mult cererea pentru acesta.

Mai recent, cursul monedei naționale a crescut cu mai mult de 6,5% față de dolarul SUA și aproape 2,8% față de euro. Aceste cifre sunt comparate cu aceeași perioadă a anului precedent.

Este raportat că în primul trimestru al anului 2017, transferurile de bani pentru persoane fizice au crescut cu aproape 13% (aproximativ 252 milioane de dolari) relativ în 2016. Aceeași situație nu s-a schimbat pentru că rata exportului crește, în timp ce importurile s-au redus.

Astfel, Banca Națională a Moldovei informează că consolidarea pozițiilor leului moldovenesc față de euro este mai mică decât în comparație cu dolarul american.

BNM prevede că nu au în vedere în prezent cumpărarea valutei în exces pe piața moldovenească. În același timp, Banca Națională constată că aceasta va continua misiunea principală - de a aduce în echilibru prețurile de pe piața internă.

La rândul său, banca centrală a luat angajamentul de a uita ceea ce se întâmplă pe piața valutară națională și, dacă este necesar, poate preveni acțiunile speculative care vizează cursul de schimb în Moldova.
26 octombrie 2017, la 19:55

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”