18.04.2024

Schimb valutar în Moldova numai cu pașaport

Schimb valutar în Moldova numai cu pașaport Astăzi a devenit cunoscut faptul că schimbul valutar în Moldova, în valoare de peste 5 000 de lei, pentru personae fizice, va fi posibil numai cu dovada identității.

Aceste măsuri sunt luate pentru punerea în aplicare a legii privind prevenirea tentativelor de spălare a banilor și finanțării terorismului. Proiectul de lege a fost discutat de către Comisie privind securitatea țării, care este formată de parlament.

Este raportat că, pentru proiectul de lege a trecut deja votarea în prima lectură. După primul tur de vot, au fost făcute mai mult de 100 de modificări.

După cum a devenit cunoscut, ultima dată, când va fi posibil de a modifica proiectul de lege, este 19 iunie. După ajustări finale, proiectul va fi prezentat în Parlamentul Republicii Moldova, și supus dezbaterii și votului. Continuarea soartei acestui proiect de lege depinde de modul în care se va lua o lectură finală.

Ministrul adjunct al Justiției Nikolae Eșanu a declarat: „Proiectul implică o serie de noi aspecte, în special, marcate și organizațiile care ar trebui să se aplice Oficiului pentru prevenirea și combaterea spălării banilor. Astfel, entitățile raportoare - instituții financiare, case de schimb, agenții imobiliari, avocați , notari, vamale, furnizori de poșta, auditori și contabili."

Potrivit vice-ministrului, în acest proiect de lege se spune că, în schimbul valutei până la 5 000 de lei, va trebui să prezinte dovada identității. În acest caz, în care schimbul valutar este mai mult decît 5 000 de lei, instituțiile financiare trebuie să-și înregistreze datele personale ale persoanei care efectuează schimb valutar.

Deputații a Parlamentului Republicii Moldova aprobă proiectul de lege, cu toate acestea, au propus să ridice aceast nivel de 5 000 de lei, potrivit căruia datele cetățenilor vor fi înregistrate în cadrul Serviciului de Prevenire a spălării banilor.
14 iunie 2017, la 16:40

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”