29.03.2024

Salariul în Moldova va fi eliberat conform aptitudinii

Salariul în Moldova va fi eliberat conform aptitudinii Astăzi a devenit cunoscut faptul că salariile cetățenilor vor depinde de realizările lor.

Acest sistem de remunerare, proiectat și implementat de Ministerul, se va referi numai acei cetățeni care sunt angajați în sectorul public.

Conform inovației, taxa lunară se va percepe, după cum urmează: salariul de bază, bonusuri pentru anumite lucrări, realizări deosebite, diverse indemnizații și compensații. Acest sistem este proiectat pentru 5 ani.

În consecință, salariul mediu din sectorul public nu ar scădea sub 75%, în comparație cu salariul mediu în sectorul economic. Să ne amintim că salariul mediu în economie, în Moldova, este 5050 de lei.

Trebuie de remarcat faptul că 25% din salariile din sectorul public sunt sub minimul de existență. Situația cea mai critică se observă în domeniul educației. De exemplu, în unele localități salariile din grădinițe sunt doar aproximativ 1 000 de lei.

Cetățenii se plâng că salariul este suficient numai pentru a plăti serviciile comunale. Lucrătorii cer ridicarea salariilor de cel puțin până la 2 500 de lei.

Oamenii spun că banii sunt suficienți de greu pentru a cumpăra alimente.

După această inovație este de așteptat că salariile vor crește cel puțin de două ori.

Să ne amintim că în Republica Moldova există aproximativ 185 000 de angajați din sectorul public.
09 iunie 2017, la 14:58

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”