17.05.2024

România va acorda Moldovei 350 mii euro pentru crearea la Ungheni a centrului de automatizare şi dirijare

România va acorda Moldovei 350 mii euro pentru crearea la Ungheni a centrului de automatizare şi dirijare Republica Moldova va primi din partea României 350 mii euro pentru crearea la Ungheni a Centrului de automatizare şi dirijare pentru funcţionarea normală a gazoductului Iaşi-Ungheni.

Cu referire la presa română, decizia a fost luată în ajun de Guvernul României. Acordarea finanţării se face prin Acordul între cele două guverne privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 mil. euro, acordat de România Republicii Moldova.

Construcţia gazoductului magistral transfrontalier Iaşi-Ungheni a început în august 2013 şi s-a încheiat în 2014. Conducta are o lungime de 43,2 km şi o capacitate de 1,5 mlrd. metri cubi de gaz, ceea ce permite asigurarea pe deplin a necesităţilor Moldovei. Însă pentru încărcarea acestuia gazoductul trebuie prelungit până la Chişinău. Acest lucru va spori securitatea energetică a RM şi va reduce dependenţa ţării de unicul furnizor în prezent – compania rusă „Gazprom”.

Potrivit experţilor, gazoductul subteran Ungheni-Chişinău va avea o lungime de circa 120 km. El va traversa subteran raioanele Călăraşi şi Străşeni. Obiectul presupune construcţia unei infrastructuri necesare – cinci stații cu supape bloc, două stații de reglare a presiunii gazelor, precum și șase stații pigging.

Proiectul are un buget de 83 mil. euro, iar încă 30 mil. euro sunt necesare pentru construcţia unei staţii de comprimare pentru creşterea presiunii în gazoduct. Sursele pentru realizarea proiectului vor fi alocate de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Compania „VestMoldTransGaz”, care va implementa proiectul, va anunţa până la sfârşitul anului o licitaţie de contracte pentru achiziţionarea produselor, lucrărilor şi serviciilor pentru construcţia conductei Ungheni-Chişinău

BERD a confirmat disponibilitatea de a acorda Moldovei un credit în valoare de 41 mil. euro pentru finanţarea construcţiei gazoductului. Un credit de 41 mil. euro va acorda şi BEI, iar diferența ar putea fi acoperită de un grant din partea UE.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a anunţat anterior că termenul limită pentru darea în folosinţă a gazoductului Ungheni-Chişinău este începutul anului 2019.
25 noiembrie 2016, la 10:05
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”