18.05.2024

În octombrie, oferta de valută din partea persoanelor fizice nu a acoperit cererea de valută din partea agenţilor economici

În octombrie, oferta de valută din partea persoanelor fizice nu a acoperit cererea de valută din partea agenţilor economici În luna octombrie, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,6%, comparativ cu 130,3% în luna septembrie.

Cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a redus cu $58 mil. (30,4%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici s-a diminuat cu $4,5 mil. (3,1%).

Totodată, insuficiența de valută pe piața valutară locală a fost suplinită parțial de BNM, prin intervenții de vânzare în sumă netă de $4,7 mil., în timp ce în septembrie, în condiţiile excedentului de valută, BNM a fost nevoit să efectueze intervenţii de cumpărare în sumă de $63 mil.

În aceste condiții, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA s-a depreciat ușor, cu 0,5% la sută – de la 19.7850 pentru $1 în luna septembrie până la 19.8856 în luna octombrie.

Referitor la structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene – 54,1% (-12,1 p.p), urmată de dolarul SUA – 26,1% (+4,8 p.p.) și rubla rusească – 17,6% (+6,6 p.p.).
23 noiembrie 2016, la 10:05
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”