11.05.2024

Prima tranșă a creditului FMI a fost transferată în contul ministerului finanțelor

Prima tranșă a creditului FMI a fost transferată în contul ministerului finanțelor Prim-ministrul Pavel Filip a anunţat că prima tranșă a creditului acordat de FMI a fost deja transferată în contul Ministerului Finanțelor. Despre aceasta el a declarat miercuri, la întrevederea cu reprezentanţii administraţiei publice locale din raionul Floreşti.

El a menţionat că în urma eforturilor depuse de Guvern, Fondul Monetar Internațional a aprobat un Acord cu Republica Moldova, iar negocierile cu Banca Mondială sunt acum la un nivel avansat.

„Semnarea Acordului cu FMI înseamnă deblocarea finanțărilor externe și obținerea resurselor necesare pentru continuarea reformelor destinate relansării economiei, dar şi un certificat de încredere pentru Republica Moldova. Dincolo de banii obținuți, este important că semnarea Acordului reprezintă un program de reforme pentru Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul.

Premierul a menționat importanța stabilizării sectorului financiar-bancar, redobândirii încrederii cetățenilor în instituțiile statului și creării unui mediu de afaceri atractiv pentru investitori.

„Nu lansăm lozinci, dar lucrăm în mod pragmatic pentru atingerea obiectivelor propuse”, a spus Filip.

În cadrul întrevederii au fost evidențiate problemele cu care se confruntă localitățile din raion şi posibilităţile de soluţionare a acestora. Participanţii la şedinţă au abordat mai multe probleme, printre care, asigurarea accesului la serviciile medicale, reforma medicinii primare, plafonarea taxelor locale, nivelul impozitelor pentru agenții economici, precum și acordarea creditelor preferențiale pentru îmbunătățirea condițiilor de trai a veteranilor de război.

Potrivit Acordului cu FMI, în decurs de trei ani Republica Moldova va primi $178,7 mil. Prima tranşă constituie $35,9 mil., iar restul banilor vor fi transferaţi în cinci tranşe pe parcursul activităţii Programului cu FMI. Graţie deblocării relaţiilor cu FMI, Moldova va putea primi până la sfârşitul anului 55 mil. euro din partea Uniunii Europene şi $45 mil. din partea Băncii Mondiale.
16 noiembrie 2016, la 17:35
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”