18.05.2024

Parlamentul a aprobat două legi cu privire la împrumutul extern

Parlamentul a aprobat două legi cu privire la împrumutul extern Parlamentul a aprobat două legi cu privire la împrumutul de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF) şi mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetar.

Prima lege prevede că în cadrul EFF statul va primi de la FMI în formă de credit 31,4 mil. de Drepturi Speciale de Tragere (DST). Acesta trebuie rambursat în tranșe egale, în decurs de 4,5 ani de la data primirii fiecărei tranșe de împrumut. Rata dobânzii va fi egală cu rata de bază a DST.

Taxa de deservire constituie 0,5% anual, iar comisionul de angajament este egal cu 0,15% anual. În cazul în care Republica Moldova se conformează planului de debursări, comisionul de angajament va fi returnat. Maturitatea împrumutului este de 10 ani.

Suma împrumutului acordat prin intermediul mecanismului extins de creditare ECF al FMI va constitui 43,1 mil. DST. Acesta urmează a fi rambursat în 10 tranșe egale în decurs a 5,5 ani de la primirea împrumutului. Dobânda aplicată împrumutului este egală cu 0% anual până în anul 2018, nivelul ratei de dobândă urmând a fi reexaminat de către FMI la fiecare doi ani.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a comunicat că prima tranșă a fost deja transferat Băncii Naționale a Moldovei și va fi disponibil după aprobarea împrumuturilor în Parlament. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetar – investiții, cheltuielile curente, acoperirea datoriilor.

Consiliul Executiv al FMI a aprobat la data de 7 noiembrie un program nou de cooperare cu Republica Moldova pentru o perioadă de trei ani. Potrivit acestuia, RM va beneficia de $178,7 mil. prin intermediul EFF și ECF pentru a sprijini Guvernul în implementarea reformelor economice.
18 noiembrie 2016, la 17:41
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”