29.03.2024

Octavian Calmîc: Moldova va continua dialogul cu Rusia privind anularea embargoului la importurile de produse moldoveneşti

Octavian Calmîc: Moldova va continua dialogul cu Rusia privind anularea embargoului la importurile de produse moldoveneşti Moldova va continua negocierile cu Federaţia Rusă privind anularea embargoului impus la produsele moldoveneşti. Despre aceasta a declarat viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc, care conduce Comisia interguvernamentală moldo-rusă privind cooperare a comercial-economică.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, el a spus că “a fost efectuată o muncă enormă, care trebuie să aibă şi un sfârşit logic”

Potrivit lui, la Chişinău, în urma vizitei Preşedintelui Igor Dodon, la Moscova, se aşteptau că va fi anunţat despre anularea embargoului la import a unor produse, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Eu cred că la nivel politic s-a stabilit un dialog destul de pozitiv, respectiv, anumite mesaje de deschidere din partea autorităţilor din Federaţia Rusă spre Republica Moldova ar trebui să fie. Noi vom relua acest dialog la nivel de experţi şi la nivel de conducere a diferitelor instituţii, în speranţa să depăşim unele dintre problematicile care au fost identificate în acel plan de măsuri. Din partea noastră este toată deschiderea şi pe partea de dialog, şi pe partea de găsire a soluţiei pe toate problematicile care au fost identificate”, a spus Calmîc.

Referindu-se la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, el a menţionat că „avem o diversificare a exporturilor şi o reorientare masivă a exportului din Republica Moldova, din pieţele tradiţionale, cele din spaţiul CSI, spre piaţa europeană”.

Potrivit ministrului, în anul 2016, a fost atins nivelul de 65% de exporturi orientate pe piaţa europeană. În decursul a trei ani exporturile au sporit cu 15%.

„Exportul Moldovei către piaţa tradiţională a CSI este în scădere începând cu anul 2006, atunci când pentru prima dată Federaţia Rusă a început să aplice măsuri tarifare şi măsuri netarifare faţă de produsele de origine moldovenească. Şi acest declin a prins contur mai pronunţat începând cu 2014, (după semnarea Acordului de Asociere RM-UE – „I”), atunci când s-au aplicat măsuri tarifare pentru majoritatea produselor exportate din Republica Moldova. Plus la toate, s-au introdus şi acele cerinţe şi excepţii din regimul de comerţ liber, s-au introdus cerinţe față de listele de companii care au dreptul să exporte şi multe alte cerinţe care, de fapt, conform normelor internaţionale, pot fi tratate drept bariere în calea comerţului”, a spus vice-premierul.

El consideră că anume aceasta a dus la faptul că din 2013 ponderea comerţului sau a exportului cu CSI s-a redus de la 38% până la 20% în 2016, iar comerţul cu Federaţia Rusă s-a redus de la 26% până la 12% în 2016.

Tot aceasta a dus la faptul că agenţii economici din Moldova au găsit pieţe alternative de export preponderent în pieţele europene, dar nu numai, pentru că s-au deschis şi pieţe noi din regiune, piaţa Turciei, piaţa Chinei şi a celor din spaţiul mediteranean, unde se încearcă să se penetreze cu produsele moldoveneşti”, a menţionat Calmîc.

În opinia lui, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a permis Moldovei să reducă la minim pierderile de pe urma crizei economice din țară și în întreaga regiune.

„Eu cred că, dacă nu erau criza din sistemul bancar, criza politică şi, respectiv, impactul negativ asupra creşterii noastre economice în anul 2015 şi 2016, aspectele pozitive ale implementării Acordului de Asociere şi Acordului de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană aveau să fie mult mai semnificative”, a menţionat Calmîc.
20 ianuarie 2017, la 16:56

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”