21.05.2024

Moldova şi Turcia vor semna Declaraţia privind parteneriatul strategic

Moldova şi Turcia vor semna Declaraţia privind parteneriatul strategic Republica Moldova este interesată în semnarea Declaraţiei privind stabilirea unui parteneriat strategic cu Turcia pentru trecerea relațiilor bilaterale la o nouă etapă, precum şi dinamizarea comerţului reciproc şi afluxul investiţiilor turce.

Acest lucru l-a declarat prim-ministrul Pavel Filip în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Turciei Yıldırım Tuğrul Türkeş, care a avut loc la Comrat, cu prilejul participării oficialilor la cea de-a doua ediție a Forumului internațional de investiții „Invest Găgăuzia”.

Principalele subiecte ale dezbaterilor din cadrul întrevederii au fost colaborarea bilaterală şi posibilităţile aprofundării dialogului moldo-turc.

Pavel Filip a calificat relaţiile dintre ambele ţări drept foarte bune, reiterînd interesul Moldovei pentru extinderea cooperării moldo-turce în diverse domenii. În acest sens, el a subliniat importanța intrării în vigoare a Acordului de liber schimb între cele două țări, începînd cu 1 noiembrie curent. Documentul are drept scop promovarea comerțului reciproc şi extinderea schimburilor comerciale.

Premierul a reiterat invitația pentru omologul său turc de a vizita Moldova și a accentuat oportunitatea convocării în timpul apropiat a ședinței Comisiei mixte interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică.

La rîndul său, viceprim-ministrul turc a felicitat Guvernul Moldovei pentru buna desfășurare a primului tur al alegerilor prezidențiale și le-a dorit succes autorităților și în organizarea celui de-al doilea tur de scrutin.

Yıldırım Tuğrul Türkeş a exprimat disponibilitatea țării sale de a continua acordarea sprijinului necesar în vederea intensificării relaţiilor bilaterale cu Moldova şi iniţierea unor proiecte noi, inclusiv proiecte de asistență în UTA Găgăuzia.

El a menţionat, totodată, că Turcia se află printre principalii parteneri comerciali ai Moldovei, în 2015 volumul schimburilor comerciale a depășit 211 mil. dolari, iar autoritățile întreprind măsurile necesare pentru a spori schimburile comerciale și mai mult.

Pavel Filip a mulțumit părții turce pentru sprijinul acordat țării noastre și a exprimat toată deschiderea Guvernului pentru aprofundarea dialogului moldo-turc și atragerea investițiilor turcești în economia Moldovei.
07 noiembrie 2016, la 10:54
Sursa: NOI.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”