02.05.2024

Moldova va primi de la Banca mondială $45,2 mil. pentru dezvoltarea competitivităţii

Moldova va primi de la Banca mondială $45,2 mil. pentru dezvoltarea competitivităţii Moldova va primi $45,2 mil. din partea Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare şi Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Banii vor fi acordaţi în cadrul Programului operaţiunii pentru politicile de dezvoltare în domeniul competitivităţii (DPO-2). Parlamentul a ratificat joi acordurile de finanţare în acest sens.

Acordurile presupun dezvoltarea a trei direcţii prioritare: îmbunătăţirea predictibilităţii mediului de afaceri, consolidarea stabilităţii sectorului financiar, îmbunătăţirea accesului la finanţe.

Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare va oferi un credit în mărime de $17 mil. pentru o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani. Banii vor fi rambursaţi începând cu luna mai 2022, cu o dobândă anuală de 1,65%, iar din noiembrie 2031 – cu dobânda de 3,35%

Al doilea împrumut va fi acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în sumă de $27 mil., pe o perioadă de 30 de ani. Creditul va fi achitat începând cu anul 2022, cu o dobândă anuală de 2%.

Deputatul Partidului Comuniştilor, Oleg Reidman, a pus la îndoială faptul că Moldova va putea restitui aceşti bani şi încă cu dobândă.

„Nu vedem cum vor fi cheltuiţi aceşti bani şi ce programe va dezvolta Guvernul pentru a întoarce mai târziu aceste împrumuturi. Şi dacă nu le vom întoarce noi, atunci copii noştri cu siguranţă”, a spus el.

Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a menţionat că Acest împrumut este acordat pentru finanţarea deficitului, stocului de datorii.

„Pentru anul viitor stocul de datorii este la nivelul de 42% din PIB. Acordurile sunt orientate spre programe de reforme care să genereze dezvoltare economică, iar creşterea de 3-4% anual ne permite să întoarcem această datorie”, a spus ministrul.
22 decembrie 2016, la 16:30
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”