29.04.2024

Moldova poate să rămână fără medicamente ieftine

Moldova poate să rămână fără medicamente ieftine Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova are în vedere faptul că, timp de 11 ani cetățenii moldoveni nu o să aibă medicamente mai ieftine.

Republica Moldova va fi obligată să protejeze informațiile privind medicamentele care sunt produse în țările europene.

Potrivit portalului de informații, timp de 2 ani, în Moldova, va funcționa principiul „exclusivitate pe piață“. Cu alte cuvinte, medicamentul va fi disponibil la un cost redus timp de 10 ani.

În același timp, medicamentul va produce doar o singură companie. Acest tip de sistem funcționează în Europa. În acest caz se creează un fel de monopol.

Este raportat că toate încasările din vânzarea medicamentelor, produse în acest mod, vor fi folosite pentru a crea medicamente noi.

Un fapt interesant că în acordul cu Uniunea Europeană au fost stabilite 8 ani, dar nu 11. Cu toate acestea, o astfel de schimbare nu este posibilă, deoarece sistemul nu este deja utilizat în Europa.

În acest caz, dacă se adoptă legea, medicamentele nu numai vor costa mai mult, dar va fi un deficit de mai multe medicamente.
28 aprilie 2017, la 15:38

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”