10.05.2024

Moldova este lider în clasamentul țărilor unde nivelul corupției îngrijorează populația

Moldova este lider în clasamentul țărilor unde nivelul corupției îngrijorează populația Republica Moldova este lider în clasamentul țărilor unde nivelul corupției îngrijorează populația. Despre aceasta atestă Barometrul Global al Corupţiei pentru Europa şi Asia Centrală 2016, care a fost lansat la Berlin de către organizația Transparency Internaţional.

Cercetarea se axează pe rezultatele sondajelor efectuate în 42 de ţări din regiune, în care au fost intervievate circa 60 mii de persoane. Potrivit acesteia, în Moldova 67% de respondenți sunt îngrijorați de nivelul înalt al corupției. Moldova este urmată de Ucraina, cu un indice de 56%.

În Moldova, 76% din respondenţi consideră că instituţiile cele mai afectate de corupţie sunt Parlamentul, Președinția și Guvernul. În Ucraina acest indicator variază între 64% până la 71%.

Sistemul judiciar din Moldova este considerat a fi corupt de 67% din respondenți, iar în Ucraina - 61%. Totodată, 84% din interlocutori califică eforturile guvernanţilor moldoveni de a combate corupţia drept „proaste” şi „foarte proaste”, situaţia fiind, în acest sens, mai gravă doar în Ucraina – 86%. Mai mult decât atât, 79% din cei chestionați consideră că influenţa intereselor private (oligarhice) asupra procesului de luare a deciziilor este „extrem de mare”.

Fiind întrebaţi dacă pe parcursul ultimelor 12 luni au dat mită, cel puţin în unul din domeniile cuprinse în cercetare (poliția, judiciarul, ocrotirea sănătății, educația, documentarea populației, oferirea îndemnizațiilor de șomaj, alte servicii sociale), 42% din interlocutorii din Moldova au răspuns afirmativ. Acest indicator este cel mai înalt din regiune. Moldova este urmată de Ucraina şi Azerbaidjan cu câte 38%.

Potrivit rezultatelor cercetării, corupţia uzuală este mai răspândită în domeniul educației (55% din cei care au contactat instituţia au plătit neoficial), în ocrotirea sănătății (42%) și în poliţie (39%). Astfel, doar 38% din respondenţi consideră că oamenii de rând ar putea genera schimbări simţitoare în acest sens.

Cercetarea efectuată cu ajutorul Transparency Internaţional - Moldova conține și anumite concluzii. În opinia populaţiei, printre cele mai eficiente căi de combatere a corupţiei sunt confiscarea averii nejustificate a demnitarilor şi funcţionarilor, scoaterea organelor de drept de sub controlul oligarhilor şi demiterea conducătorilor instituţiilor publice vinovaţi de comiterea jafului din sistemul bancar.
17 noiembrie 2016, la 10:35
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”