21.05.2024

Moldova şI România au semnat un şir de acorduri de cooperare economică

Moldova şI România au semnat un şir de acorduri de cooperare economică Republica Moldova şi România au semnat un şir de acorduri de cooperare economică. Documentele au fost semnate în cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale, care îşi încheie lucrările la Chişinău.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă de totalizare, vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a spus că au fost semnate acorduri de cooperare între serviciile vamale, acorduri de cooperare în domeniul energetici, statisticii, agriculturii şi educaţiei.

„O altă înţelegere importantă se referă la aplicarea noului instrument de garantare a exportului şi investiţiilor companiilor române în Moldova, de care se va ocupa Eximbank – Gruppo Veneto Banca”, a spus el.

Potrivit ministrului român al Economiei, Costin Grigore Borc, „acordul de cooperare în domeniul energeticii se referă la livrările de energie electrică şi gaze în Moldova”.

„Sunt convins că compania românească „Transgaz”, care are o experienţă bogată, va putea încheia construcţia conductei de gaze Ungheni-Chişinău până în 2019”, a subliniat el.

Guvernul României va acorda Moldovei un grant în valoare de 550 mii euro pentru elaborarea proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului. Proiectul reprezintă a doua etapă a construcţiei conductei de gaz ce va lega sistemele de transportare a gazului între cele două ţări. Prima etapă a proiectul este construcţia gazoductului transfrontalier Iaşi-Ungheni, care a fost încheiată în 2014.
04 noiembrie 2016, la 17:50
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”