07.05.2024

Comisia interguvernamentală moldo-rusă va contribui la livrarea de gaze şI energie electrică în RM

Comisia interguvernamentală moldo-rusă va contribui la livrarea de gaze şI energie electrică în RM Moldova şi Rusia vor contribui la livrarea continuă de gaze şi energie electrică în RM. Această înţelegere a fost atinsă în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care a avut loc la Moscova săptămâna aceasta şi care a fost convocată pentru prima dată din 2012.

Potrivit protocolului final, comisia a menţionat că compania rusă „Gazprom” „îşi îndeplineşte angajamentele şi asigură pe deplin Moldova cu gaz natural”. Şi întreprinderea „Moldovagaz” efectuează în 2016 plata pentru gazul livrat consumatorilor din RM (fără Transnistria) în volum deplin şi în termenii stabiliţi în contract”. Datoriile „Moldovagaz” faţă de „Gazprom” în perioada ianuarie-septembrie sunt de $239,1 mil., exclusiv din contul Transnistriei”.

„La 19 octombrie, datoria totală a „Moldovagaz” faţă de „Gazprom” constituia $5,25 mlrd., inclusiv $0,47 mlrd. pentru gazul livrat consumatorilor din RM, fără Transnistria”, se menţionează în document.

Comisia a menţionat acumularea de pierderi ale „Moldovagaz” din activitatea operaţională ($140,5 mil. fără Transnistria), „legate de politica de stat a RM privind reglementarea tarifară în domeniul gazelor”.

În opinia sa, „condiţiile de funcţionare a „Moldovagaz” nu asigură compensarea acţionarilor societăţii pe acţiuni (din 1999, de când există SA, acţionarilor nu le-au fost achitate dividende)”.

Referitor la energia electrică, comisia a menţionat coordonarea livrărilor de energie de la CERS Moldovenească şi semnarea acordului respectiv până la 1 decembrie 2017. În anul 2015, CERS Moldovenească a livrat consumatorilor RM 3,342 mlrd. kW/h, iar în nouă luni ale anului curent – 2,79 mlrd. kW/h de energie electrică.

Comisia a indicat părţii moldoveneşti să asigure neadmiterea creşterii datoriei la gaz din partea întreprinderilor din complexul termoenergetic (CTE), precum şi a creşterii datoriei părţii moldoveneşti faţă de „Gazprom”. Totodată, partea moldovenească trebuie să-şi concentreze eforturile asupra datoriilor întreprinderilor CTE; asupra compensării pierderilor operaţionale ale „Moldovagaz” cauzate de politica tarifară a regulatorului RM; asupra comercializării bunurilor „Moldovagaz” din afara profilului; asupra căutării a noi surse de achitare a datoriei, inclusiv atragerea resurselor creditare de către „Moldovagaz”.

Partea rusă trebuie să asigure desfăşurarea negocierilor pentru proiectul memorandumului privind restructurarea datoriilor „Termoelectrica” faţă de „Moldovagaz”.

Părţile trebuie să contribuie la încheierea contractelor pe termen mediu între „Gazprom” şi „Moldovagaz” privind livrarea în RM a gazului natural şi tranzitul acestuia prin teritoriul republicii.
02 decembrie 2016, la 17:54
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”