19.04.2024

Majorarea salariilor pentru lucrătorii din Moldova

Majorarea salariilor pentru lucrătorii din Moldova Premierul Pavel Filip a dispus crearea unui nou grup de lucru care de această dată se va ocupa de „identificarea posibilelor rezerve de optimizare şi de creştere a salariilor pentru lucrătorii din învăţământ până la nivelul minimului de existenţă”.

Surse din cadrul Guvernului au relatat că motiv pentru aceasta a servit întrevederea de marţi a premierului cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.

Acest grup de lucru va identifica prevederile legale care vor fi modificate pentru a asigura un sistem unic de salarizare pentru diferite categorii de angajaţi. În acelaşi timp, urmează să fie făcute şi propuneri privind posibilităţile de menţinere a cadrelor tinere în sistemul educaţional şi de creştere a calităţii învăţământului.

Anterior, sindicaliştii au declarat că intenţionează ca pe 17-20 ianuarie să organizeze acţiuni de protest în faţa Guvernului şi Parlamentului împotriva declinului nivelului de trai al populaţiei, în special, al pedagogilor, al căror salariu de funcţie constituie doar 57% din salariul mediu din economia naţională – 5050 lei.

De asemenea, ei cer majorarea salariilor pentru personalul auxiliar până la minimul de existenţă. În prezent, aceştia ridică un salariu de 1700 lei, în timp ce minimul de existenţă constituie circa 2000 lei.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că Guvernul îşi doreşte un dialog deschis şi transparent cu sindicatele pentru a găsi soluţii viabile pentru fiecare problemă în parte, reieşind din realităţile şi posibilităţile financiare existente.

„Vrem împreună să găsim cele mai bune soluţii şi etapă după etapă să ajungem la nivelul de salarizare pe care ni-l dorim”, a spus Filip

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei este una din cele mai mari sindicate din RM, cu peste 120 mii de membri. Pe 9 decembrie 2016, organizaţia a pichetat Parlamentul, cerând adoptarea unor modificări la proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii.
11 ianuarie 2017, la 16:25
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”