17.05.2024

Leul moldovenesc împlineşte astăzi 23 de ani

Leul moldovenesc împlineşte astăzi 23 de ani Moneda oficială a Republicii Moldova, leul, astăzi marchează 23 de ani de la data înființării sale. 29 noiembrie 1993, în circulația se introduce leul moldovenesc.

În ultimii ani, pe bancnotele au fost sigilate numai semnături lui Leonid Talmaci, care este primul președinte al Băncii Naționale a Moldovei și Dorin Drăguțan.

În 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la BNM, care constă în: introducerea în circulație a monedei naționale în Republica Moldova. Ar trebui remarcat faptul că legea "Sistemul monetar al Moldovei" nu a existat nici un concept de valută al Republicii Moldova. Era necesar să se găsească un nume pentru viitorul monedei moldovenești. Atunci opinie a fost împărțită între numele, "ducatului" și "leului". Cu toate acestea, după mai mult de un an, "leu" a fost selectat ca monedă moldovenească.

Fluctuațiile în valoarea leului moldovenesc față de alte valute arată stabilitatea economică a statului. În 1993, în timpul administrării monedei moldovenești, cursul de schimb a fost de 3,85 lei pentru 1 dolar SUA. După evenimentele din 1998, care au condus la o criză, leul moldovenesc sistematic continuă să piardă teren în raport cu alte valute.

Astăzi, 29 noiembrie 2016 pentru 1 dolar SUA pot fi achiziționate 20.2747 lei.
29 noiembrie 2016, la 11:36

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”