29.03.2024

Leul moldovenesc a depăşit pragul psihologic

Leul moldovenesc a depăşit pragul psihologic Cursul leului moldovenesc a depăşit pragul psihologic de 20 MDL pentru 1$, iar acum încearcă să se aprecieze până la 19,50 MDL pentru 1$.

Dealerii valutari consideră că în situaţia unei aprecieri nesemnificative a monedei naţionale nu trebuie aşteptată o intervenţie pe piaţă a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), ai cărei dealeri să cumpere excedentul de valută.

„Credem că BNM nu va cumpăra valută la această etapă, deoarece săptămâna viitoare va urma o cerere la valută din partea companiilor energetice – „Moldovagaz” şi „Union Fenosa”, precum şi din partea altor importatori, în special, a companiilor care importă materiale de construcţii”, a spus interlocutorul agenţiei.

Joi, pe piaţa interbancară, cumpărătorii puteau procura valută la cursul de 19,90 MDL:$1, în timp ce vânzătorii au afişat un curs de vânzare de 19,98 MDL:$1.

Unii participanţi profesionişti ai pieţei exclud categoric posibilitatea ca cursul să ajungă până la nivelul de 19,50 MDL:$1, considerând că un asemenea raport al monedei naţionale faţă de dolarul SUA ar putea afecta economia.

„Deocamdată fluctuaţia de curs se află în limitele a 1%, iar acest fapt practic nicicum nu influenţează asupra bugetului, importatorilor şi exportatorilor”, a spus dealerul valutar, menţionând că marţi, 7 februarie, aprecierea cursului va conteni şi pe piaţă vor apărea cumpărătorii de valută.

Pe joi BNM a stabilit următorul cursul oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 19,9758 MDL:$1 şi, respectiv, 21,5728 MDL:1 euro.
02 februarie 2017, la 17:05
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”