18.05.2024

Care va fi tariful maximal pentru utilizarea internetului?

Care va fi tariful maximal pentru utilizarea internetului? La propunerea Agenției Naționale pentru Reglementarea în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Guvernul a aprobat Metodologia de calcul a tarifelor maxime pentru dreptul de acces pe proprietăţile publice şi/sau de utilizare partajată a infrastructurii fizice, elaborată în conformitate cu Legea privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice.

Guvernul, prin strategia «Moldova Digitală 2020», a stabilit că pînă în anul 2020 cca 60% dintre gospodării vor avea acces la internet, iar acest lucru nu este posibil de realizat fără investiții majore, fapt pentru care și se propun tarife ridicate. Deci va fi o majorare a tarifelor la Internet pentru dezvoltare doar din contul utilizatorilor.

De menționat că, în conformitate cu Legea privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice, metodologia respectivă urma să fie adoptată pînă la 15 octombrie 2016.

Deși denumirea Metodologiei presupune calcularea unor tarife maxime, se descrie doar că la calcularea tarifelor se vor lua în considerație cerințele Standardului Național Contabil nr.3 și că tarifele urmează să acopere prejudiciul cheltuielilor directe, să fie partajabile cu afectarea proprietății respective și să fie luată în considerație plusvaloarea adusă proprietarului. Adică nimic concret pentru a calcula niște tarife specifice pentru furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice autorizaţi. Și pe lîngă aceasta, în conformitate cu Metodologia, nu va exista un oarecare tarif maxim unic pentru toți furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, căci fiecare în parte își va calcula de sine stătător așa-zisul tarif al său, care se va numi și maximal.

O cu totul altă situație este la ANRE, unde periodic se adoptă tarifele maxime reale pentru produsele petroliere.
24 noiembrie 2016, la 09:41

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”