29.03.2024

Inflația în Moldova la începutul anului 2017

Inflația în Moldova la începutul anului 2017 Deprecierea leului moldovenesc continuă. De la începutul anului 2017, pentru primele două luni, această cifră este stabilită la 1,2%. La momentul respectiv, ca și rata anuală a inflației în Moldova a constituit 4,7%.

Potrivit Biroului Național de Statistică din Moldova, creșterea prețurilor serviciilor a fost de 2,7%, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 0,6% și bunuri de larg consum - au crescut cu 0,7%.

Să ne amintim că de la începutul acestui an, serviciile de sănătate ai scumpit. Așa că, până în prezent, creșterea medie a prețurilor s-a ridicat cu 50%. Acum, pentru a obține un tratament într-un spital, trebuie să plătească cu 50% mai mult. În mod similar, prețurile pentru testele medicale, care de asemenea au crescut cu mai mult de 50%. Anumite servicii medicale au atins un nivel critic, mai mult de 80%.

Ca urmare a creșterii prețurilor pentru serviciile medicale, unele sfere ale vieții au scăzut în preț. De exemplu, părinții ai căror copii frecventează grădinițele vor plăti 2-3% mai puțin.

Au crescut semnificativ prețurile la produsele alimentare, în special: unități de varză și mere - până la 6%, cartofi și ardei - au crescut la 12%.

Prețurile pentru bunuri de larg consum și produse de igienă personală, au crescut nesemnificativ - de până la 2%.

Să ne amintim că în 2016 deprecierea leului moldovenesc a fost stabilită la - 2,4%. Banca Națională prevede prognozele pentru anul următor, inflația va ajunge la 5,2%.
10 martie 2017, la 16:35

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”