29.03.2024

Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”

Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Banca comercială Mobiasbancă – GSG anunță că de astăzi recepționează de la cetățeni cereri privind creditarea prin intermediul programului guvernamental ”Prima Casă”, prin cele 53 de sucursale din toată țara. Este a patra bancă de pe piața autohtonă care și-a inclus în portofoliu acest produs social.

Programul extinde accesul la creditul ipotecar al familiilor tinere care vor să procure locuință. Deoarece acest program este realizat prin intermediul garanției de stat, produsul devine mai accesibil în comparație cu alte credite imobiliare. Rata anuală cu care se va opera constituie în prezent aproximativ 9,03%.

Primul contract de finanțare în cadrul Programului „Prima Casă”, care a devenit funcțional pe 26 martie, a fost semnat pe 2 aprilie de tânăra familie Nimerenco cu banca Moldova Agroindbank.

”Dimensiunea programului este un miliard de lei. Ceea ce înseamnă că băncile pot emite credite de două miliarde de lei", a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

La Program pot depune dosare cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare. Veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul "Prima Casă" vor fi considerate eligibile. Locuințele trebuie să fie finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare al creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 25 de ani. Prețul maxim de cumpărare care va fi acceptat spre creditare este de 1 milion de lei.

Pentru acest an, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare a creditelor în valoare de 50 milioane de lei. Implementarea programului va fi realizată prin intermediul ODIMM care este delegată să emită garanții în numele statului în favoarea băncilor participante la Programul “Prima Casă”. Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională (lei moldovenești, MDL). Contribuția personală a beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10 la sută din valoarea totală a locuinței, adică de trei ori mai mică în comparaţie cu creditele ipotecare obişnuite. Dacă locuința costă 1 milion de lei, contribuția beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 100 000 de lei. Dacă persoana respectivă dorește și are bani mai mulți, prima contribuție poate să fie mai mare, astfel ca să ia o sumă mai mică a creditului.

Aproximativ zece mii de familii sunt aşteptate să aplice la programul Prima Casă în anul 2018.

Guvernul intenționează să propună modificări la actele normative și legislație care ar viza riscul valutar, extinderea persoanelor ale căror venituri pot fi luate în calcul la eliberarea creditelor, cu rudele de gradul II, dar și includerea în Program nu doar a angajaților, dar și a întreprinzătorilor.
06 aprilie 2018, la 12:23
Sursa: MOLDPRES.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”