08.05.2024

În două luni Guvernul deja a doua oară corectează bugetul

În două luni Guvernul deja a doua oară corectează bugetul La propunerea Ministerului Finanțelor, Guvernul a adoptat rectificări la bugetul pentru anul curent.

Venitul și cheltuielile se vor majora respectiv cu 328 mil. lei. Venitul de la 29,313 mld. lei la 29,641 mld. lei. Iar cheltuielile – de la 33.496 mld. lei la 33.824 mld. lei. Inclusiv se vor majora alocațiile pentru bugetul asigurărilor sociale cu 224 mil. lei și transferurile pentru administrațiile locale cu 103 mil. lei. Pentru Ministerul Educației se vor majora cu 3,8 mil. lei și se vor micșora pentru Ministerul Apărării – cu 1,2 mil. lei.

De menționat că inițial, la 1 iulie, la adoptarea sub responsabilitatea Guvernului a bugetului pentru anul curent au fost prevăzute venituri de 31,379 mld. lei și cheltuieli de 35,562 mld. lei. Apoi, doar după două luni, iarăși la propunerea Guvernului, la 3 octombrie, veniturile și cheltuielile au fost micșorate respectiv cu 2,066 mld. lei. Ca iarăși, după mai puțin de două luni, să se propună o majorare de doar 224 mil. lei.

Ministerul Finanțelor nu explică de unde au fost găsite rezerve de finanțe pentru a majora partea venitului și a cheltuielilor bugetare cu 224 mil. lei. E posibil că rectificarea a fost operată pentru a raporta la FMI despre unele măsuri de optimizare a cheltuielilor bugetare, în favoarea semnării Acordului. Iar după semnare, primirea și ratificarea împrumutului de 31,4 mil. și 43,1 mil. drepturi speciale de tragere (DST) se purcede la rectificări în buget.

Însă, în conformitate cu prevederile Legii nr.181/2014 cu privire la finanţele publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale și ale legii de ratificare a acestui împrumut, aceste finanțe pot fi utilizate doar pentru finanțarea deficitului bugetar.

Și straniu lucru – rectificarea deficitului bugetar, care a fost și este de 4,183 mld. lei, nu se prevede, în pofida deschideri finanțării de către FMI.

Dar și aceste manevre ale Ministerului Finanțelor au explicație. Legea cu privire la finanţele publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale nu prevede clarități și mecanisme de ajustare a împrumuturilor externe și interne la rectificarea deficitului bugetar. Se purcede la respectarea unor reguli interne.

Mai mult, legile bugetului prevăd suma totală a deficitului anual bugetar. Se concretizează deficitul bugetar doar pentru bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru anul curent – în sumă de 30,4 mil. lei. Rămîne necunoscut modul în care este distribuită toată suma deficitului bugetar – de 4,183 mld. lei. În caz de neacoperire a deficitului nu se cunoaște din start care finanțări urmează a fi micșorate.

Și în aceste condiții legale Ministerul Finanțelor procedează cum dorește cu «binefacerea» acoperirii deficitului bugetar din contul împrumuturilor, creditelor și granturilor.
01 decembrie 2016, la 17:47
Sursa: NOI.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”