21.05.2024

Guvernul Moldovei va ridica tarifele la energia electrică, gaz şi căldură, dar salariile nu vor fi ridicate

Guvernul Moldovei va ridica tarifele la energia electrică, gaz şi căldură, dar salariile nu vor fi ridicate La două zile după ce Consiliul Executiv al FMI a aprobat noul Program de finanţare a Moldovei pe un termen de trei ani, Fondul a publicat şi textul memorandumului. Din partea Moldovei documentul a fost semnat de prim-ministrul Pavel Filip, vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Sergiu Cioclea.

Memorandumul aprobat de FMI pe 7 noiembrie prevede politici pe care Guvernul şi BNM s-au angajat să le îndeplinească, pentru a atinge o creştere economică durabilă pe parcursul următorilor ani. Este vorba de politica bugetar-fiscală şi politica monetar-creditară ale Ministerului Finanţelor şi de politica valutară a BNM, precum şi de transformări structurale în economie.

Documentul prevede că în 2016 deficitul bugetului de stat al RM se va menţine în limitele planificate şi nu va depăşi 3,2% din PIB.

„Viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii poate fi, de asemenea, realizată prin majorarea vârstei de pensionare şi prin indexarea mai sistematică a plăţilor de pensii în locul indexărilor unice actuale”, se arată în document.

În următorii trei ani vor fi majorate tarifele la energia electrică şi la serviciile comunale în vederea menţinerii rentabilităţii companiilor care oferă aceste servicii populaţiei.

Anual, Ministerul Finanţelor va majora accizele la produsele petroliere în limita mărimii ratei inflaţiei prognozate.

Documentul mai prevede includerea treptată în tarif a pierderilor suferite de companiile energetice care s-au format din cauza că regulatorii pieţei nu au revizuit tarifele timp îndelungat, conform situaţiei de pe piaţă. Tarifele au fost nereale din cauza deprecierii monedei naţionale. Tarifele la energia electrică, gaz şi căldură au fost calculate în perioada când cursul leului moldovenesc în raport cu dolarul american constituia 11,99 MDL:$1 şi au fost valabile când cursul era de 19,8 MDL:$1.

În cadrul programului, Moldova va beneficia de $178,7 mil. în cadrul mecanismului de finanțare extinsă (FEP) și mecanismului extins de creditare (ECF), pentru a sprijini programul de reformă economică și financiară a țării.

Publicarea de către FMI a conţinutului Memorandumului de finanţare a Moldovei i-a lipsit de argumente pe reprezentanţii opoziţiei precum că „Guvernul desfăşoară negocieri secrete cu FMI, acceptând să desfăşoare reforme nepopulare pentru populaţie”.
10 noiembrie 2016, la 15:29
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”