16.04.2024

Cheltuielile cetățenilor Moldovei bat recorduri

Cheltuielile cetățenilor Moldovei bat recorduri Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în anul 2016 venitul mediu pe un cetățean pe luna s-a ridicat la 2060 de lei, depășind cifra pentru anul 2015 cu mai mult de 5%.

Astfel, relativ prețurilor de consum, veniturile cetățenilor au scăzut cu 1%. Din valoarea totală a veniturilor - 42% din cetățeni primesc salarii.

Pe locul al doilea au fost stabilite prestații sociale, care s-au ridicat la 22%.

Transferurile din străinătate au reprezentat aproape 21%.

Este important de remarcat faptul că din transferurile din străinătate depinde majoritatea populației, centrată în agricultură și reprezintă aproape 23% din venitul, în timp ce, la fel ca în populația urbană - aproximativ 12%.

Conform statisticilor, 91% din veniturile din locuitorii orașelor au o natură monetară, iar 9% rămase - naturală.

Veniturile populației rurale sunt cu 660 de lei mai puțini decât cea a cetățenilor din mediul urban, care este de 1,4 ori mai mică decât cea a populației urbane.

Este interesant de remarcat faptul că cheltuielile cetățenilor Republicii Moldova, în 2016 au depășit veniturile cu 56 de lei. Astfel, cheltuielile cetățenilor au constituit 2116 lei, și au crescut cu 3%, în comparație cu anul 2015.

Costurile populației rurale sunt la 755 de lei mai puțini decât cea a cetățenilor din mediul urban, care este de 1,4 ori mai puțin.

Costuri principale ale cetățenilor sunt: produse alimentare - 43%; pentru locuințe costurile sunt de 18%; pentru cumpărarea îmbrăcămintelor cetățenii cheltuiesc aproximativ 10%; sănătate - mai mult de 6%; comunicații reprezintă aproape 5% din costurile; costurile de transport au fost de 4%, iar cheltuielile pentru educație - mai puțin de 1%.
31 martie 2017, la 16:16

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”