27.04.2024

Ce se întâmplă cu bugetul Moldovei?

Ce se întâmplă cu bugetul Moldovei? Pentru primele două luni ale anului 2017, bugetul Republicii Moldova a primit peste 4,2 miliarde de lei, ce este la 26.9% mai mult decît în anul precedent.

Cu toate acestea, cheltuielile bugetului de stat au depășit veniturile și s-au ridicat pînă la 5,4 mlrd. de lei. Astfel, deficitul bugetar al țării s-a ridicat pînă la 1,2 mlrd. de lei.

În perioada ianuarie-februarie, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a adus într-un buget aproximativ 2,6 miliarde de lei. În aceeași perioadă, administrația fiscală a adus în bugetul țării 1,7 miliarde de lei.

Venituri din impozite și taxe s-au ridicat la mai mult de 3,9 miliarde de lei. Precum și veniturile din TVA au adus pînă la 2,2 miliarde de lei.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a restituit TVA și accize în valoare de 367 de milioane de lei.

În plus față de veniturile din activitățile interne, astfel au fost venituri din diverse proiecte financiare finanțate din surse externe.

În Republica Moldova lista bugetului pentru primele 2 luni ale anului 2017 sunt: cheltuielile pentru educație, care constituie 1,1 miliarde de lei; protecție socială - 1,4 miliarde de lei; de îngrijire a sănătății - 525 milioane de lei; protecția ordinii publice și naționale și securitatea țării - 513 milioane de lei; servicii în domeniul finanțelor și economiei -748 milioane de lei; precum și servicii generale, care s-au ridicat la 876 milioane de lei.
29 martie 2017, la 12:38

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”